Прозорість і доброчесність публічного сектору

12 листопада спікери Олексій Дорогань – операційний директор Офісу ефективного регулювання BRDO; Андріана Гапонюк – проектний менеджер по роботі з громадськими організаціями ProZorro.Продажі; Анатолій Котов – координатор проекту «Від прозорості в інвестиційному секторі до ліквідації корупційних ризиків» Transparency International Україна; Катерина Цибенко – керівниця програми Transparent Citiesпровели ознайомили з презентацію Рейтингу прозорості інфестиційного сектору 100 міст України у фокусі Ніжин. У заході взяли участь перший заступник міського голови Григорій Олійник, секретар міської ради Валерій Салогуб, депутати міської ради Геннадій Дудченко та Сергій Гриценко, заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, керуючий справами апарату виконавчого комітету Сергій Колесник, радник міського голови Сергій Осадчий, помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат, депутат Носівської ОТГ Андрій Балог, депутати міської ради, керівники структурних підрозділів виконавчих органів ради, підприємці, представники громадських організацій та ЗМІ.

Під час презентації були представлені дослідження щодо прозорості, проведеного у сотні найбільших міст України, серед який місто Ніжин входить в 10 найкращих та на 39 місці в інвестеційному секторі.

В рейтингу інвестиційної прозорості наше місто здобуло бали за індикатори, що стосуються регуляторної політики, оприлюднення інформації про об’єкти інвестування та інженерні мережі біля них, інформацію про співпрацю з міжнародними організаціями.

Під час зустрічі були озвучені переваги Start Business Challenge, Transparency International Ukraine та Transparent cities/Прозорі міста.

Сьогодні державний інфосервіс Start Business Challenge містить вже 100 бізнес-кейсів із покроковими інструкціями для започаткування власної справи, а всю необхідну достовірну інформацію для реєстрації бізнесу підприємці можуть отримати в єдиному місці – швидко і безкоштовно. Зважаючи на те, що на місцевому рівні низка процедур для бізнесу, зокрема підключення до електромереж, оформлення земельної ділянки мають свою специфіку, BRDO також розробив інструменти для локалізації кейсів. Так, органи місцевої влади мають можливість отримати доступ до своїх особистих кабінетів та надати мешканцям своїх міст максимально детальну інформацію для відкриття бізнесу: скільки процедур треба пройти і які документи отримати, куди саме звертатись, скільки це коштує і займає часу. Доступність необхідної інформації сприяє покращенню бізнес-клімату в місті.

Завдяки відкритим аукціонам ProZorro/Продажі держава і місцеві громади вже продали активів більш ніж на 11 млрд.грн. При цьому небанківських активів продано більше ніж на 1 млрд грн. Це не тільки майно, а й права оренди, права на розміщення реклами чи проведення ярмарків, а також об’єкти малої приватизації.

Підводячи підсумки Григорій Олійник зазначив, що міська влада готова до співпраці та зацікавлена в прозорості для розвитку міста і його інвестиційної привабливості.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

12.11.2018