Продовження співпраці з Радою Європи

У рамках проєкту Ради Європи «Посилення захисту національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні» 20 квітня  відбулася онлайн-зустріч щодо обговорення потреб представників національних спільнот та координації співпраці з  місцевими органами влади в умовах військового конфлікту.

Відкрила   захід  Зола Кондур –  правозахисниця, засновниця Ромського жіночого фонду «Чіріклі», консультант Європейського центру з прав ромів, ОБСЄ та Ради Європи.

Спікерами  виступили: Лариса Кобелянська  - кандидат філософських наук, доцент, координатор Громадської ради з гендерних питань при Раді Європи та  Ольга Цвілій - консультант Офісу Ромських ініціатив Інституту відкритого суспільства.

 Під час заходу обговорили:

  1. плани заходів щодо сприяння реалізації прав та можливостей національних  спільнот на 2023 рік у територіальних громадах, які беруть учать у реалізації проєкту Ради Європи «Посилення захисту національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні»;
  2.  результати дослідження експертів щодо становища ромського населення та впливу на нього поточної кризи (компенсація за втрачене житло, доступ до гуманітарної допомоги, проблеми евакуації, підтримка ВПО, тощо);
  3.  залучення  ромських дітей до освітніх процесів.    

Представники територіальних громад  Мелітополя, Запоріжжя, Луцька, Вінниці, Кропивницького, Красносілки (Одеська область) та Ніжина обговорили нагальні питання щодо потреб представників національних  спільнот в умовах військового конфлікту.

 

 За інформацією управління культури і туризму НМР

 

 

21.04.2023