Про особливості нарахування субсидій у квітні 2017 року

Питання надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг не втрачає своєї актуальності.

Якщо в березні 2017 року такою підтримкою держави користувалось 19 115 домогосподарств міста, то в квітні кількість отримувачів субсидій досягла 19 550 домогосподарств.

Не дивлячись на зростання в кількісному відношенні, середні розміри субсидій на житлово-комунальні послуги зменшились з 1 757 грн. в березні місяці до 646 грн. в квітні місяці. Збільшилась при цьому й кількість сімей, які отримують субсидію в так званому «нульовому» розмірі – зі 172 домогосподарств в березні до 4 528 домогосподарств в квітні.

Відповідно зменшились загальні суми нарахованих субсидій підприємствам виробникам/виконавцям послуг.

Так, до прикладу, для відшкодування витрат на оплату послуги газопостачання в березні місяці було нараховано субсидій на 21 млн. грн., в квітні – на 2,0 млн. грн., з послуги електропостачання зменшення відбулось з 2,2 млн. грн. до 1,2 млн. грн., теплопостачання – з 12,1 млн. грн. до 470,0 тис. грн.

Чому так відбувається?

Арифметика проста. Адже субсидія – це різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних нормативів користування комунальними послугами та обсягом самостійного платежу домогосподарства.

Обсяг обов’язкового платежу домогосподарства залежить від його доходів і визначається індивідуально при призначенні субсидії та не змінюється протягом всього періоду отримання субсидії (12 місяців).

Послуги теплопостачання, газопостачання та електропостачання для опалення житла надаються лише в опалювальний період і їх обсяг, хоча і розраховується згідно з соціальними нормативами користування, проте залежить в жовтні та квітні місяцях від кількості днів опалювального сезону.

Опалювальний період 2016-2017 років в місті Ніжині закінчився досить рано – третього квітня. Тому нормативи газу, електроенергії для опалення та теплопостачання, з яких розраховувалась субсидія в цьому місяці, значно знизилась.

Наприклад, якщо для опалення житла площею 48,87 м2 (норма житла на 1 особу) субсидується 300 м3 газу в повний опалювальний місяць, то в квітні місяці цей обсяг становив близько 30 м3. Відповідно зменшились розрахункові витрати на оплату послуги газопостачання для опалення житла, а оскільки зменшились витрати, то зменшились і розміри субсидії, аж до повного її зникнення в окремих домогосподарствах («нульова субсидія»).

Проте така ситуація не повинна повторитися в майбутньому, бо урядом внесені чергові зміни до порядку призначення субсидії (постанова КМУ від 26.04.2017 року № 300), а саме: для домогосподарств, які використовують природний газ та електроенергію для індивідуального опалення, опалювальний період визначатиметься з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Основні зміни, передбачені вказаною постановою, що стосуються порядку призначення субсидії:

· перелік послуг, на які надається субсидія, доповнено послугою: з транспортування та розподілу природного газу;

· змінено період, за який враховуються доходи для призначення субсидій:

за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія;

· не призначатиметься субсидія громадянам, які мають прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг (до сплати заборгованості або її реструктуризації);

· у разі змін в складі сім’ї обов’язково подається нова заява для призначення житлової субсидії та декларація;

· після закінчення опалювального сезону повертатиметься до бюджету невикористана сума субсидії на оплату послуг водопостачання (холодної та гарячої води ) та водовідведення;

· частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що не перевищує вартості на 1 травня нового неопалювального сезону 100 м3 газу та 150 кВт електричної енергії перераховуватиметься на особові рахунки отримувачів субсидій в банківських установах або виплачуватиметься через відділення поштового зв’язку;

· для домогосподарств, що складаються з однієї-двох непрацездатних осіб, соціальна норма житла та норматив надання послуг з теплопостачання, газопостачання та електропостачання для опалення збільшено до 75 м2.

Управління праці та соціального захисту населення

03.05.2017