Презентація краєзнавчих видань у Ніжинському краєзнавчому музеї ім. І Спаського.

7 грудня в історичному відділі Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського відбулась презентація науково-популярного видання «Історія Ніжина:матеріали і дослідження» (науковий редактор Михед П.В., доктор філологічних наук) та наукової монографії «Провінційні музеї Лівобережної України (1920-1930-ті роки)», авторкою якої є Дмитренко Наталія, завідуюча історичного відділу музею, кандидат історичних наук. Захід зібрав хоч і невелику але активну аудиторію з числа науковців, краєзнавців, шкільних вчителів історії і від самого початку перетворився в у живу дружню бесіду.

Окрім презентації власне нових краєзнавчих видань було висловлено низку слушних думок зприводу подальшого розвитку досліджень в галузі регіональної історії. Завідувач відділом слов'янських літератур Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України та керівник Гоголезнавчого центру при НДУ ім. М. Гоголя, доктор філологічних наук Павло Михед наголосив на назрілій необхідності об’єднання краєзнавців міста в товариство, яке б могло координувати та спрямовувати дослідницьку та видавничу діяльність у галузі краєзнавства.

Таке об’єднання могло б поставити та реалізувати амбітні завдання та масштабні проекти по підготовці наприклад енциклопедичного словника, академічної історії міста Ніжина. Директор бібліотеки, завідувач Музею рідкісної книги у НДУ ім. Миколи Гоголя Олександр Морозов відзначив потужний науковий потенціал нашого міста, який нажаль мало задіяний у сфері популяризації інформації про Ніжин. Директор НКМ ім. І. Спаського Геннадій Дудченко поділився ідеєю створення на базі краєзнавчого музею своєрідної площадки для постійного спілкування та обміну інформацією між тими хто працює у галузі краєзнавчих досліджень та цікавиться міською історією у вигляді постійно діючого краєзнавчого семінару.

Крім того присутніх було повідомлено про намір краєзнавчого музею приступити з 2017 р. до підготовки енциклопедичного довідника, присвяченого Ніжину. Таким чином презентація перетворилась у справжній круглий стіл в межах якого вдалось озвучити ключові проблеми розвитку краєзнавчих студій. Сподіваємось наступна зустріч відбудеться у форматі вже власне краєзнавчого семінару, який зацікавить ширше коло ніжинців.

Ніжинський краєзнавчий музей ім. І Спаського.

12.12.2016