Покладання квітів з нагоди річниці Дня виводу військ з Афганістану

Виведення радянських військ з Афганістану почалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених в квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в дев'ятимісячний термін, тобто до 15 лютого наступного року.

За повідомленнями, в перші три місяці Афганістан покинули 50 183 військовослужбовців. Ще 50 100 осіб повернулися в СРСР у період з 15 серпня 1988 по 15 лютого 1989 року.

Операція з виведення військ постійно піддавалася атакам з боку моджахедів. 15 лютого 1989 року генерал-лейтенант Борис Громов, згідно з офіційною версією, став останнім радянським військовослужбовцем, який переступив кордон двох країн. Насправді на території Афганістану залишалися як радянські військовослужбовці, що потрапили в полон до афганських моджахедів, так і підрозділи прикордонників, що прикривали виведення військ та повернулися лише в другій половині дня 15 лютого.

Сьогодні відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку воїнам – афганцям . Секретар міської ради Валерій Салогуб, заступники міського голови Сергій Дзюба, Ігор Алєксєєнко,голова районної ради Олег Бузун, депутати міської ради, учасники бойових дій, представники районних та міських установ, організацій, представники громадськості традиційно поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, після якої пролунав військовий салют.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

15.02.2018