Основні питання 36 сесії міської ради

28 лютого у великій залі міської ради розпочалось чергове пленарне засідання сесії міської ради. На порядку денному було 33 проекти рішень і Різне. Сесійні засідання тривали два дні, оскільки частина проектів рішень мали соціальний резонанс, а тому викликали жваві обговорення.

На початку сесійного засідання міський голова Анатолій Лінник надав слово начальнику Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області В’ячеславу Хардікову. У своїй промові пан В’ячеслав окреслив перспективи, які відкриває перед містом створення такого комунального підприємства, що надавало б послуги й приносило кошти у місцевий бюджет. Також місцеві мешканці отримають можливість одружитися за європейськими стандартами у короткий термін.

У ході обговорень депутатами було висунуто припущення, що організатором міг би бути Ніжинський Будинок культури, проте, спочатку слід облаштувати і відповідно оздобити деякі приміщення закладу, для створення можливості проводити урочисті церемонії.

Подібний досвід вже є у таких міст, як Київ, Львів, Харків, Одеса, Маріуполь та Сєверодонецьк. Досвід показав, що бажаючих одружитися протягом дня є чимало, навіть не зважаючи на те, що послуга – досить високовартісна.

Потім перейшли до розгляду проектів рішень. Одним з перших обговорили питання стану будівлі художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею. Директор музею Генадій Дудченко прозвітував про аварійний стан будівлі , зазначивши, що на його реконструкцію потрібно 400 000 грн.

Депутат наголосив, що художній відділ є важливим фактором для подальшого розвитку історико-культурної сфери міста, як і діяльність музею загалом. За 2017 рік працівниками музею було проведено 967 екскурсій, 623 для гостей Ніжина. Це свідчить про те, що відвідуваність збільшилась у 3-4 рази у порівняні з попередніми роками. За рік у музеї було близько 14 000 відвідувачів. За цей рік музей отримав власних коштів 81 000 грн. та благодійних надходжень - 30 000 грн. Але цього недостатньо для реставрації будівлі Художнього відділу. Крім того, у музею є ще один об’єкт, що надзвичайно важливий і потребує значних капіталовкладень - Поштова станція. На її ремонт потрібно, за попередніми підрахунками, понад 17 млн.

Сесією міської ради було вирішено відправити питання на доопрацювання. Надано протокольне доручення створити робочу групу для вивчення можливості залучення інвесторів для будівництва споруди, у якій можливо було б розмістити на першому поверсі і музей.

Депутат Микола Косенко озвучив питання водовідведення по вулиці Незалежності. Він зазначив, що на реконструкцію системи водовідведення місту потрібно, за підрахунками 2016 року, 8 мільйонів гривень. 3 мільйони буде виділено з міського бюджету. 3,5 мільйонів гривень, за ініціативою депутатів обласної ради, було передбачено з обласного бюджету, з фонду охорони навколишнього природного середовища. Але цих коштів недостатньо. Для повного фінансування необхідно ще 1,5 мільйони. Саме тому, на останньому засіданні обласного фонду, депутати звернулися до робочої групи з пропозицією збільшити суму фінансування до 5 мільйонів. Тож Микола Косенко звернувся до ніжинських депутатів, з ініціативою передбачили у міському бюджеті 3 мільйони гривень, що гарантуватиме співфінансування проекту.

Ініціатива викликала неоднозначні думки депутатського: звучали сумніви стосовно того, чи будуть виділені кошти з обласного бюджету, і було запропоновано виконувати проект поетапно, згідно надходжень коштів. Міський голова Анатолій Валерійович наголосив, що проект не може виконуватись частинами, бо земельні роботи взаємопов’язані, тому мають виконуватись у один етап. Депутати зауважили, що думка слушна і підтримали проект, порекомендувавши передбачити в бюджеті необхідну суму коштів.

Викликав неоднозначні думки проект рішення що стосувався паркувальних місць. Згідно зі звітом, за 2017 рік до бюджету надійшло 14 000 грн. у вигляді податків від оператора, що надає дані послуги. Депутат Анатолій Сліпак запропонував зробити паркування безкоштовним, зважаючи на те, що сума надходжень до бюджету незначна. Але депутати зазначили, що не слід недооцінювати значення коштів, що надходять до бюджету, слід використовувати всі можливості поповнення місцевого бюджету.

Міський голова наголосив, що у європейській практиці немає безкоштовного паркування. Окрім того безкоштовне паркування призведе до хаосу в центральній частині міста.

Однією з пропозицій депутатів було штрафувати водіїв, які паркуються на зелених зонах, бордюрах та у непризначених для цього містах. Це зробить більш дисциплінованими водіїв та додатково наповнить місцевий бюджет.

Було закцентовано увагу на тому, що даний договір передбачає збільшення місць платних парковочних місць, наявність паркомісць для інвалідів, встановлення паркоматів.

Одним з останніх було прийнято рішення “Про припинення діяльності Позаміського закладу оздоровленя та відпочинку імені Якова Батюка”.

Оскільки приміщення та будівлі Позаміського закладу оздоровлення і відпочинку імені Якова Батюка експлуатуються з 1963 року, є нагальна потреба у проведенні реконструкції приміщень, будівель та інженерно-технічних мереж закладу. Будиночки щитові, дерев’яні, вичерпали експлуатаційні можливості; опалення відсутнє, що негативно вплинуло на їх стан. А саме: покрівля і стропильна система дахів потребує оновлення, стіни деформувались, стельові балки прогнулись, ганки з верандами відділились від будиночків, столярні вироби потребують заміни, внутрішнє оздоблення потребує повного оновлення. Програма реконструкції передбачає впродовж 2018-2020 років здійснити комплекс заходів щодо створення сучасних умов для належної організації оздоровлення і відпочинку дітей, шляхом забезпечення відповідних умов функціонування Позаміського закладу оздоровлення.

Сесія завершила роботу 1 березня, розглянувши та прийнявши рішення з усіх питань порядку денного.

Секретар міської ради Валерій Салогуб

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

03.03.2018