Обережно, гадюки!

В останні 7-10 років відмічається значне збільшення гадюк в навколишньому середовищі. Більше того, відмічається значне скупчення гадюк в населених пунктах Носівського району, особливо в районі села Володькова Дівиця. Гадюки, як правило, не нападають першими.

З літа 2016 року до Ніжинської ЦМЛ ім. М. Галицького стали періодично поступати потерпілі, покусані гадюками. Летальних випадків не було.

По механізму токсичної дії отрута всіх видів гадюк ділиться на три групи:

І – нейротоксична дія, викликає параліч скелетної та дихальної мускулатури (токсини кобри , морських гадюк);

ІІ – геморагічна дія, у вигляді порушення згортання крові і місцева набряково-некротична дія (токсини гюрзи, ефи, звичайної гадюки, а також щитомордників);

ІІІ – токсини, які мають властивість і нейротоксичної і гемостатичної дії, згортаючих кров, набряково-некротичної дії (гримучі гадюки Центральної та Південної Америки. В нашій місцевості дані гадюки не зустрічаються, крім завезених екземплярів).

Тяжкість стану потерпілого залежить від виду гадюки, пори року, віку потерпілого, глибини та місця укусу. Особливо небезпечні укуси в область обличчя, шиї, грудної клітки, менш небезпечні укуси в руки та ноги. Явища інтоксикації більш виражені у дітей та жінок, а також у нетверезих.

Отрута гадюки особливо токсична у період після зимової сплячки, а також у голодних гадюк.

На місці укусу гадюки відмічається, як правило, дві кровоточащі рани, набряк, біль, відчуття напруги. Потерпілий може відчувати слабкість, нудоту, блювоту, головний біль, запаморочення, відчуття страху, задишку, серцебиття, зниження артеріального тиску, судоми, порушення свідомості. Такі потерпілі потребують невідкладної допомоги.

За даними доктора медичних наук, проф. Єлісеєва Ю.Ю. і співавторів медична допомога розпочинається з негайного відсмоктування отрути з рани ротом чи за допомогою шприца, або захватити місце укусу в складку та швидко видавити отруту з рани. Цю процедуру рекомендується проводити протягом перших 10-15 хвилин. На думку цих авторів, процедура відсмоктування безпечна тому, що отрута гадюки, потрапивши в рот чи шлунок отруєння не викликає. Але при використанні методу відсмоктування ротом необхідно постійно спльовувати та у особи, яка цей метод використовує не повинно бути пошкоджень слизової поверхні губ та ротової порожнини.

Місцю укусу треба придати спокій, потерпілий повинен перебувати в лежачому положенні як в період надання першої медичної допомоги так і в період транспортування до лікувального закладу.

Протипоказано припікання місця укусу, обколювання будь-яким медичним препаратом, в тому числі і робити розрізи місця укусу. Накладання джгута на постраждалу кінцівку, як правило, протипоказане, так як це призводить до збільшення явищ інтоксикації, підсилює деструктивні і геморагічні прояви у враженій кінцівці, призводить до приєднання до явищ інтоксикації від отрути гадюки тяжкого «турнікетного» шоку. Накладення джгута допускається тільки при укусі кобри на термін не більше 30-40 хв.

Рани рекомендується обробити 5% спиртовим розчином йоду, бріліантовим зеленим, можна також скористатися одеколоном або спиртом. Призначається потерпілому збільшений питний режим та якомога швидше необхідно транспортувати потерпілого до лікувального закладу.

Укушені гадюками підлягають щепленню проти правця.

Відправляючись на природу, в ліс чи інші місця відпочинку, де потенційно можна зустріти гадюку, вдягніть високі міцні чоботи, штани не повинні обтягувати ногу, їх краще заправити у взуття так, щоб утворився напуск; зарості та кущі краще розсовувати палицею. При зустрічі з гадюкою не провокуйте її і пам’ятайте, як правило, гадюка кусає тільки захищаючись.

За матеріалами завідувача Ніжинської

ЦМЛ ім. М. Галицького Віротченко Г.М.

21.05.2018