Об'єднаймо наші зусилля за життя без насильства!

Щорічно, з 25 листопада по 10 грудня, на території України проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», мета якої - привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в соціальному середовищі та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Ось і в Ніжині ця акція стартувала 25 листопада, у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства щодо жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною незалежно від її статі є порушенням її прав.

Так, з метою підвищення рівня обізнаності всіх верств населення з профілактики жорстокого поводження в родинах, на вулиці, у школі, серед ровесників, у соціальному середовищі, для пропаганди гендерної рівності у навчальних закладах і професійних колективах Ніжинським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проведено 31 груповий захід відповідної тематики та охоплено профілактичною роботою 816 осіб із числа учнівської молоді загальноосвітніх навчальних закладів міста. Працівники центру провели бесіди з елементами тренінгу «Відмовся від насильства заради кращого майбутнього», «Торгівля людьми – як порушення прав людини», «Протидія торгівлі людьми», «Життя без насильства»; бесіди «Види насилля. Запобігання насиллю в родині», «Запобігання насиллю в молодіжному середовищі», «Проблема торгівлі людьми: шляхи вирішення»; заняття з елементами тренінгу «Що таке насильство? Як себе захистити», «Жорстокість – не для нас!», «Насилля в житті людини», «Насильство в сім'ї як соціальний феномен»; відеолекторії з елементами обговорення «Насильство: будуємо дім без насильства», «Проблема насильства. Як її подолати»; консультування «Торгівля людьми: як це попередити».

Окрім того, з метою визначення рівня обізнаності молоді з таких важливих питань, як подолання насильства в соціальному середовищі, протидія торгівлі людьми, жорстокому поводженню з дітьми, гендерному насильству та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, проведено анонімне анкетування «Насильство як соціально-психологічна проблема», в якому взяли участь 425 учнів загальноосвітніх закладів міста.

Безумовно, подолання насильства можливе лише за умови об'єднання зусиль і державних установ, і громадських організацій, і кожного окремого громадянина. Кожен із нас має сказати "Ні!" насиллю у власній родині,у навчальному закладі, у соціальному середовищі.

Адже кожен із нас може створити те особливе місце в соціумі, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному - і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.

А. Руднік,

спеціаліст відділу соціальної роботи

13.12.2016