Ніжин вітає і підтримує культурно-освітній марафон «Наша незалежність» до 30-ліття Незалежності України.

Ніжин вітає і підтримує культурно-освітній марафон «Наша незалежність» до 30-ліття Незалежності України.#Наша_незалежність #Марафон_30
ПАМ'ЯТНИК БОРЦЯМ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ встановлено в Ніжині у серпні 2019 р. з нагоди Дня Незалежності України та вшанування всіх героїв, які загинули в ім’я Батьківщини, боронили східні кордони України.
Ідея створення такого пам’ятника, що вшанував би всіх українців, які загинули за незалежність і територіальну цілісність України, належить ветерану АТО, професору Ніжинського державного університету ім.. М. Гоголя Євгену Луняку. Автором макету пам’ятника є Даніїл Ровенчин, а безпосереднім творцем скульптури – каменяр Микола Дзецін. У роботі використали граніт з Танського родовища, що на Черкащині. Висота пам’ятника 3,5 м., вага майже 8 тонн. В основі скульптури є образ солдата, який схиливши голову, тримає в руках меч, що за формою нагадує хрест. Солдат схилив голову – знак пам’яті і шани за загиблими побратимами. Меч у спокійному стані, але в той же час він готовий до бою. Скульптура є втіленням і підтвердженням ще давньоруської тези, в основі якої є вся суть і глибинна самопожертва українства: «Хто до нас з мечем прийде, той від меча й загине».
За матеріалами Управління культури і туризму

12.08.2021