Навчально-ознайомча поїздка до Німеччини

На початку жовтня вчитель історії та правознавства Нагорна Наталія Миколаївна стала однією із 12-ти вчителів та громадських активістів, які шляхом всеукраїнського конкурсного відбору отримали можливість участі в навчально-ознайомчій поїздці до м. Берлін. Поїздка відбулася у рамках Програми «Сприяння діалоговій і медійній компетентності як шлях до порозуміння в українському суспільстві та поза його межами», що реалізується за сприяння ChildFundDeutschlande.V. та EastEuropeFoundation. У ході заходів Studytourбуло розглянуто низку актуальних питань, зокрема: значення медіакультури та медіакомпетентності для функціонування демократії, поле для медійної освіти у навчальному закладі, конструкція реальності в медіа, політика і ЗМІ, роль ЗМІ в суспільно-кризових ситуаціях, свобода преси та інформації в Україні, небезпека стереотипів та упереджень, причини виникнення та шляхи/методи подолання конфліктів, конфліктний менеджмент та комунікація, освітні проекти у Східній Європі та Україні в сфері медіакомпетентності й ведення діалогу, висвітлення подій в Україні німецькими ЗМІ, робота української дипломатії в Німеччині задля європейської консолідації навколо України тощо. Цікавими та плідними виявилися різноформатні заняття німецьких лекторів/тренерів, які організовували круглі столи, ворк-шопи, дискусії, рефлексивні ігри, групові проекти. Безумовно, цінними були презентації досвіду діяльності представників громадських організацій та освітньої сфери.

Окрім навчальних семінарів, учасники відвідували музеї та визначні місця Берліну, побували на екскурсіях в Урядовому кварталі, Рейхстазі, Посольстві України, громадській організації N-ost та зустрілися з представниками української діаспори Німеччини.

Незабаром українська сторона очікує на зворотні візити німецьких громадських активістів до України – зустріч-семінар має відбутися у м. Київ.

Ніжинська гімназія № 16

12.10.2016