Людина-легенда Яків Батюк

Швидко плине час. Але попри будь-які події ніжинці не забувають своїх героїв, тих, хто віддав своє життя за свободу і право на самостійне визначення власної долі, долі власного народу й власної держави; тих, хто боровся за перемогу над нацизмом. Діяльність ніжинського підпілля під керівництвом Якова Батюка стала яскравою сторінкою воєнної слави Чернігівського краю. В історії Другої Світової війни є єдиний випадок, коли сліпа людина активно воювала в Русі опору. І це було у нас, на Чернігівщині, у м. Ніжині.

12 травня з нагоди 100-річчя від дня народження Якова Батюка у Ніжині організовані заходи:

- мітинг біля пам’ятника Якову Батюку(ЗОШ № 7);

- покладання квітів до місця розстрілу 26 членів ніжинської підпільної організації (ЗОШ №17) ;

- покладання квітів до могили Я.Батюка та 26 членів підпільної організації.

Ніжинський краєзнавчий музей проводив тематичні екскурсії експозицією, присвяченою діяльності місцевого підпілля в роки Другої світової війни.

Усіх учасників заходів привітав міський голова Анатолій Лінник, наголосивши, що ніжинці бережуть пам’ять про героїв-підпільників, які мужньо боролися за свою землю, за наше мирне майбутнє і загинули смертю хоробрих. До вшанування Героя підпілля Якова Батюка , людини незламної волі, яка і в пітьмі залишався активним борцем за визволення рідної батьківщини від німецько-фашистських загарбників, долучилися почесні гості - представники ГО « Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» - Петровський В.Б, голова ВОО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»; Кириченко С.І., юрист, адвокат; Турський В.М., заслужений юрист України, адвокат.

З учасниками мітингу спогадами поділився почесний громадянин Чернігівської області, ветеран війни Крапив’янський Петро Андрійович.

Білі, червоні, бузкові лягають квіти на обеліск. Їх 12 травня, в день роковин від дня народження людини-легенди Якова Батюка, принесли вдячні ніжинці, представники влади, гості міста та учні Ніжинської загальноосвітньої школи І-Ш ступенів № 17 до місця розстрілу підпільної організації, яку очолив сліпий юрист Яків. Чим засвідчили: велич народного подвигу і значення Великої Перемоги у Другій світовій війні ніколи не підуть у забуття, а славні сторінки, вписані героями в історію Вітчизни, не припадуть архівним пилом. Життя молодих батюківців обірвалось щойно розпочавшись. Вони не думали про те, що героїзм та патріотичність крокують поруч. Але були переконані: рідну землю, оселю, родини потрібно боронити від нацизму. На їхньому мужньому життєвому прикладі, на їхній доблесті та відвазі,незламності духу, безсмертному подвигу виховувались ті, хто боронив Донецький аеропорт, проривався із Іловайського котла, хто і сьогодні на передовій воює за цілісність та незалежність рідної України, ті, хто скалічив душу та втратив здоров’я на полях бою Донеччини та Луганщини в ненависній химерній війні початку 21 століття. Доземний уклін всім тим, хто пройшов полями битв війн, хто відстоював і відстоює мир в багатостраждальній, мальовничій, найріднішій Україні.

У хвилюючі моменти життя люди вшановують загиблих . До братської могили героїв на міському кладовищі, протоптана широка стежка , адже справа Ніжинських підпільників увійшла великою часткою до подвигу, який приніс нашому народові і усьому людству перемогу над нацистами. 12 травня, з нагоди 100-ї річниці з дня народження Я.П. Батюка, учні 8-Б Ніжинської гімназії №3 з класним керівником Афоніною А.М. відвідали місце поховання підпільників, схилили голови у пошані та вдячності за їх безсмертний подвиг, поклали квіти. Відзначити цю подію прийшли небайдужі люди, які шанують нашу історію і усвідомлюють, що без минулого немає сьогодення і не може бути майбутнього. Пам'ятають про це й учні гімназії, вони вивчали героїчний шлях Якова Батюка, історію створення ним підпільної організації, відвідали місце, де був розміщений штаб, доглядають за братськими могилами. Адже забути минуле - означає зрадити пам'ять про людей, які загинули за щастя України. Пам'ятаймо про це!

За інформацією управління культури і туризму Ніжинської міської ради

За матеріалами ЗОШ I-III ст. № 17

та Ніжинської гімназії № 3

12.05.2018