Круглий стіл з питань попередження насилля в сім’ї

Про заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми захист постраждалим, надання допомоги таким особам, а також про центри, які працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми обговорили сьогодні у великій залі міської ради на засіданні за круглим столом представники державних структур Чернігівської області, що опікуються зазначеними питаннями.

Організаторами заходу були ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини», Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації, відділ у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Розпочав нараду заступник міського голови Алєксєєнко Ігор Володимирович. «Надзвичайно актуальною є проблема домашнього насильства. Як часто нам повторювали з дитинства: «Мій дім - моя фортеця!». Однак, далеко не кожен з нас може з упевненістю вважати свій будинок фортецею, а своїх рідних і близьких - гарантами власної безпеки. Тому сучасні виклики у сфері протидії домашньому насильству, жорстокому поводженню з дітьми вимагають від всіх структур, які здійснюють заходи у сфері попередження та протидії насильству в сім׳ї, чіткої взаємодії щодо вчасного виявлення фактів насильства та надання своєчасної допомоги потерпілим особам.

Діти, які виховуються в сім’ї з проблемою насильства, постійно знаходяться в стані загрози безпеки їхньому життю та здоров׳ю. Також вони підсвідомо переймають модель насильницької поведінки, а в більш зрілому віці виявляють агресію, є схильними до негативних проявів у дитячому та молодіжному середовищі. Сім’ї, які мають проблему насильства, потребують постійної уваги та комплексної допомоги від всіх суб’єктів взаємодії, діяльність яких спрямована на запобігання та протидію домашньому насильству. Комплексне реагування на проблему насильства – основне і важливе завдання всіх органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інституту громадянського суспільства.

Явище торгівлі людьми є злочином із стрімкою динамікою поширення, у XXI столітті індустрія визнана найшвидше зростаючою. Понад 160 000 українців ставали об’єктами торгівлі людьми з 1991 року. За даними ООН кількість працюючих дітей у світі сягає близько 168 млн, 85 млн з них задіяні на небезпечних роботах. Для України ситуація із поширення рабської праці загострилась у 2014 році у зв’язку із появою вразливої категорії громадян, які постраждали внаслідок російської агресії.

Починаючи з 2014 року справа «кур’єрів-експедиторів» набрала значних обертів, в результаті якої громадян України, в тому числі і мешканців нашої області, вербували та змушували стати міжнародними наркокур׳єрами з перевезення наркотичних речовин у валізах до різних країн світу (Росія, Тайланд, Бразилія та ін.). У результаті завербовані особи були затримані правоохоронними органами інших країн і знаходяться в місцях позбавлення волі в очікуванні вироків суду. Курс державної політики у сфері протидії торгівлі людьми вимагає налагодження ефективної взаємодії всіх суб’єктів, як відповідних державних органів, так і громадських організацій, спрямованої на протидію цьому явищу та надання оперативної та всебічної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми»,- зазначив він у вступному слові.

Потому Артеменко Лариса, головний спеціаліствідділу з питань сім’ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації розповіла присутнім про законодавчі зміни у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, наголосила на основних нововведеннях в протидії насильству відповідно до Закону України:

— Термінологічний апарат

— Акценти на пріоритетності захисту дитини. Дитина – свідок (очевидець) насильства вважається постраждалою дитиною

— Розширене коло осіб, насильство між якими вважається домашнім насильством

— Широкий та чіткий перелік суб'єктів та їх повноважень

— Залучення громадськості та громадян

— Конфіденційність та заохочення суспільства

Також Лариса Михайлівна закцентувала увагу присутніх на основних статтях Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (від 7 грудня 2017 оку № 2229-VIII).

Кулікова Наталія – керівник проектів громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» презентувала інформацію про особливості роботи з протидії торгівлі людьми. « В Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Контакти в регіонах України можна знайти на веб-сторінці Міністерства соціальної політики України http://www.msp.gov.ua.

Крім того, особи, постраждалі від торгівлі людьми, можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій, які працюють по всій Україні. Зателефонувавши на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, можна отримати контактну інформацію обласних громадських організацій.

Корисні телефони:

- Департамент сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації (0462) 67 45 14.

- Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні); 527 (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Vodafone та lifecell ).

- Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном: (044) 238 16 57.

- Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми МВС України: (044) 374 37 79 (пн – сб. з 09:00 до 18:00).

- В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 254 98 36 (цілодобово).

Кожному, хто потрапив у рабство, можна допомогти та покарати кривдників, але для цього потрібно повідомити відповідні служби», - наголосила Наталія Олександрівна.

На прикінці обговорили проблемні питання у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми.

Відділ у справах сім'ї та молоді

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

20.06.2018