Конструктивна та відверта розмова

24 січня в ЗОШ І-ІІІст.№7 відбулася перша у 2018 році нарада керівників закладів освіти, у якій взяли участь міський голова А.В. Лінник, перший заступник міського голови Г.М. Олійник та заступник міського голови І.В.Алєксєєнко.

Очільники влади винесли на обговорення директорів проблемні питання освітньої галузі.

Зокрема, міський голова А.В. Лінник зосередив увагу присутніх на залученні позабюджетних коштів . Особливо це питання стосується добровільних внесків батьків. Вимога влади, депутатів, громадськості - добровільність, адресність призначення, і тільки через спецрахунок, з обов’язковим оприлюдненням на сайті навчального закладу. Відкритість і прозорість роботи закладу повинна стосуватись усіх сторін життєдіяльності. Зміни Нової української школи повинні відбутися, в першу чергу, у стосунках учитель- учень. Керівникам закладів необхідно взяти на контрольпроведення додаткових занять (репетиторство) учителів із учнями. Адже за проведення уроків педагоги отримують заробітну плату від держави . Потребують зміни у відносинах « школа- батьки». Вони повинні стати більш відвертими й довірливими. Рейтинг закладу в тому числі залежить і від позиції керівника, від його стратегії і тактики. Створення безпечних і сучасних умов перебування дітей, учнів та вихованців у закладі – завдання всіх учасників освітнього процесу. Але саме бачення шляхів їх створення – у компетенції директора. Тому необхідно правильно використовувати кошти міського бюджету, а також формувати раціональну потребу для залучення позабюджетних .

Г.М. Олійник, перший заступник міського голови, продовжив розгляд завдань, які стоять перед керівниками закладів. Це стосується утримання будівель і споруд, водовідведення, експлуатації та обслуговування електрообладнання. Усе це повинно бути зафіксовано у планах директора. Необхідно посилити відповідальність особисту та вимогливість за виконання посадових обов’язків підлеглих: від педагогів - до обслуговуючого персоналу. Важливу роль відіграє контроль за ефективним використанням енергоносіїв. Потрібно проаналізувати їх використання за 2017 рік . Управлінню освіти скласти графік навчання осіб, які відповідають за різні напрямки роботи, що пов’язані з безпекою життєдіяльності та цивільним захистом.

Заступник міського голови І.В.Алєксєєнко зосередив увагу на участі учнів й вихованців закладів освіти у конкурсах та змаганнях різних рівнів, на визначенні закладів загальної середньої освіти для здобуття профільної освіти академічного спрямування до 2020 року.

Запитання до міського голови А.В.Лінника прозвучали від голови ПК профспілки працівників освіти В.К.Сорокіна, директорів ДНЗ №17 С.М.Гаврилей, №25 І.С.Дєдкової, ЗОШ І-ІІІст.№2 Л.А.Матях, БДЮ В.С.Примаченка , КДЮСШ В.П.Зінченка .

Крім того, на нараді розглядалися такі питання:

1. Про стан розвитку освіти у 2017 році.

Крапив’янський С.М., начальник Управління освіти

2. Про організацію проведення зимових канікул 2017-2018н.р.

Ткачун-Пузін О.О., методист ММК

3. Про удосконалення управлінської діяльності щодо формування готовності до змін в умовах створення Нової української школи.

Василевська Л.С., методист ММК

Матеріали виступів розміщені на сайті Управління освіти.

Заступник начальника Управління освіти Н.О. Пономаренко

24.01.2018