І МУЗИКА, І СЛОВО, І ДУША…

8 грудня 2017 року в Музеї-квартирі В.С.Косенка /м. Київ/ відбулася творча зустріч «І музика, і слово, і душа» з викладачами Ніжинської дитячої хореографічної школи Тетяною Евелєковою /вокал/ та Ольгою Гроздовською /фортепіано/.

У творчій зустрічі взяли участь давні добрі друзі колективу Ніжинської дитячої хореографічної школи: заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії ім. В.С.Косенка, лауреат премії «Київ» ім. А.Л.Венделя Геннадій Сасько, викладач Київської школи мистецтв № 6, імпровізатор, поет Олексій Киселев, а також активні учасники мистецького клубу «Ліра» випускник Ніжинської дитячої хореографічної школи 2007 року Михайло Колотило та його мама Елла Михайлівна.

Приємним для викладачів Ніжинської дитячої хореографічної школи стало знайомство з директором Музею-квартири В.С. Косенка Володимиром Григоровичем Мудриком – доброзичливою, інтелектуальною, талановитою особистістю. У ході творчої зустрічі він зауважив, що змістовна робота мистецького клубу «Ліра» Ніжинської дитячої хореографічної школи продовжує традиції діяльності виконавця, композитора, педагога, громадського діяча Віктора Косенка. В свою чергу «Ліра», яка виникла у стінах Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, прийняла естафету духовного спілкування з часів Гоголя.

Програма викладачів Ніжинської дитячої хореографічної школи розпочалась з розповіді про зміст роботи мистецького клубу «Ліра», а далі присутніх познайомили з малюнками дітей на їх враження від музики. Добре сприйняли малюнки Н.Щукіної, які потім подарували музею, та фотографії виступів дітей в музеї з минулих часів.

У концертній програмі прозвучали улюблені вірші Тетяни Евелекової під супровід музики Баха-Марчело /2 частини ре мінорного концерту/, романс «Я чекаю тебе» /сл. М.Гоголя, муз. В.Іконика/, прелюдія до мінор народного артиста України М.Шумського, імпровізація та вірші О.Кисельова, романси «Благославляю вас, леса» /П.Чайковский/, «Стояла я і слухала весну», «Хотіла б я піснею стати» /муз. К.Стеценко, сл. Лесі Українки/ … Яскравим та незабутнім став виступ Геннадія Михайловича Саська: композитор поділився з присутніми думками про джазову музику, історією створення твору «Софія Київська» з циклу «Відгомін століть».

У ході розмов-роздумів учасники творчої зустрічі звертали увагу на важливі риси високого мистецтва: відчуття «художньої аури», «енергетичний заряд», «емоційне враження». Виконавські виступи поєднувались з інформацією про авторів, власними думками, асоціаціями, спогадами. Тепла, невимушена, натхненна атмосфера творчою зустрічі продовжувалась і за традиційним мистецьким чаюванням.

Коли директор Музею-квартири В.Косенка Мудрик Володимир Григорович, запитав мене про особливість Ніжинської дитячої хореографічної школи, то Геннадій Михайлович Сасько перший відповів, що найяскравіша особливість школи – це директор Галина Львівна Тимошенко, яка спрямовує викладацький колектив на естетичне виховання дітей і вважає необхідним заняття дітей музикою, а клуб «Ліра» займає серед музичних свят особливе місто, бо там учні та дорослі мають можливість поєднувати всі жанри мистецтв.

Ось так в чудовій натхненній обстановці пройшла творча зустріч талановитих творчих особистостей, а вже в квітні 2018 році учні Ніжинської дитячої хореографічної школи відвідають музей-квартиру В.Косенка та виконають найбільш відомі твори композитора та твори українських композиторів – лауреатів премії ім. В.Косенка.

О.Гроздовська,

викладач Ніжинської ДХШ,

керівник мистецького клубу «Ліра»

12.12.2017