Досвід Польщі, Норвегії та України у сфері підвищення енергоефективності міського господарства

25-26 січня січня у Києві пройшла конференція «Досвід Польщі, Норвегії та України у сфері підвищення енергоефективності міського господарства», організована Асоціацією міст України спільно з Асоціацією міст Польщі, Норвезькою асоціацією місцевих та регіональних влад та Асоціацією «Енергоефективні міста України».

Цей захід зібрав міських голів та представників органів місцевого самоврядування з українських, польських на норвезьких міст, експертів організацій, що працюють у сфері енергоефективності, представників центральних органів влади.

Мета заходу – представлення результатів Проекту «Польсько-норвезька допомога для підвищення енергоефективності в Україні», обговорення Державної політики у сфері енергоефективності, презентація кращих практик підвищення енергоефективності у міському господарстві.

26 січня конференція продовжила свою рорботу. З метою здобування нового досвіду у питаннях підвищення і розвитку нових технологій енергоефективності у конференції взяв участь міський голова Анатолій Лінник.

Третій тематичний блок присвячений проектам публічно-приватного партнерства у сфері енергоефективності по моделі ЕСКО та презентації результатів роботи в проекті «Польсько-норвезька допомога для підвищення енергоефективності в Україні». Головує на засіданні Андрій Кирчів, керівник проектів Асоціації «Енергоефективні міста України».

У третьому тематичному блоці виступили:

Ігор Черкашин, експерт проекту ПРООН.

·Енергетична модернізація в бюджетній сфері: можливості , проблеми, рішення.

Валерій Гнатюк, заступник Білоцерківського міського голови.

·Досвід міста у реалізації проектів з енергозбереження.

Міхал Ліжевский, менеджер проекту.

·Підсумки результатів реалізації проекту, Презентація стандартного набору документації, розробленого для м. Біла Церква.

Микола Гутник, технічний експерт проекту.

·Енергетичне обстеження потенційних об’єктів енергосервісу бюджетної сфери у м. Біла Церква. Загальна оцінка існуючого стану та розрахунок базового рівня енергоспоживання об’єктів.

Тетяна Андрієнко, фінансовий експерт.

·Вибір заходів з підвищення енергоефективності для об’єктів енергосервісу в Білій Церкві

Сергій Сільченко, радник проекту з юридичних питань.

·Презентація підготовленої документації для міста Біла Церква щодо впровадження проектів публічно-приватного партнерства на основі моделі енергосервісу (ЕСКО)

Андрій Кирчів, менеджер проектів та програм АЕМУ.

· Презентація публікації проекту

Четвертий тематичний блок конференції присвячено презентації кращих практик у сфері підвищення енергоефективності, включаючи ППП і ЕСКО модель в Україні, Польщі та Норвегії. Головуючим є Томаш Потканський, заступник Виконавчого директора Асоціації міст Польщі.

У четвертому блоці конференції виступали:

Володимир Шматько, Чортківський міський голова.

·Досвід м. Чортків у сфері енергоефективності

Віце-президент ГО «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Роман Бондарук розказав про кращі практики з енергозбереження і енергоефективності в житловому секторі на прикладі міста Луцька. За його словами, на сьогоднішній день у Луцьку реалізовано більше 30 проектів енергомодернізації житлових будинків. Щорічна економія коштів після здійснених заходів становить 400 тис. грн. на одному будинку. Секрет успіху полягає у тому, що ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ" змогла об'єднати і зробити партнерами органи місцевого самоврядування, власників квартир та державні органи влади, запровадила спеціальні програми для розвитку ОСББ та сприяла створенню центру енергоефективності у Луцьку.

Гейр Андерсен, керівник технічної підтримки відділу нерухомості в м.Драммен, Норвегія.

·Кращі практики енергозбереження будівель у місті Драммен (на прикладі двох шкіл)

Павло Савечко, завідувач сектору з питань енергозбереження Тернопільської міської ради.

·Глибока енергомодернізація закладів освіти м. Тернополя

Піотр Грубек, заступник міського голови м. Кобилка, Польща.

·Модернізація енергетики громадських будівель у Кобильці по формулі ППП

Владислав Поваляєв, начальник відділу інвестиційних проектів КП "ГВП" (Київська міська державно адміністрація).

·Досвід реалізації ЕСКО-договорів у м. Київ

Підбили підсумки конференції заступник Виконавчого директора Асоціації міст Польщі Томаш Потканський та Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан: "Хочу висловити подяку міським головам, які приїхали на конференцію, щоб поділитися своїми успішними практиками та взяли з собою найкращих енергоменеджерів. Сподіваюся, обмін досвідом відбуватиметься і надалі та українські міста будуть покращувати політику у сфері енергоменеджменту, розвивати міські програми у цій сфері".

Учасники ухвалили за основу Резолюцію, якою визначено пріоритетні завдання щодо розвитку енергоефективності у міському господарстві та пропозиції щодо вирішення проблемних питань у цій сфері. Після доопрацювання пропозицій міських голів, висловлених під час конференції, ця Резолюція буде направлена до Уряду та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За матеріалами Асоціації міст України

30.01.2018