До уваги жителів громади!

 

Як свідчить аналіз об’їздів міста з питань контролю за санітарним станом та благоустроєм, спостерігається ігнорування окремими жителями норм і вимог Правил благоустрою територій населених пунктів громади і в частині утримання власних та прилеглих територій, і в питанні торгівлі у визначених місцях, і в питаннях паркування транспортних засобів. Чимало непорозумінь виникає і щодо розміщення різного виду реклами.

Виходячи з цього, вкотре доводимо зміст основних норм цих Правил, за порушення яких передбачена адміністративна відповідальність (ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення):

 

  1. Правила благоустрою територій населених пунктів Ніжинської територіальної громади (далі – Правила) встановлюють вимоги щодо благоустрою територій населених пунктів Ніжинської територіальної громади. Дія цих Правил поширюється на територію всіх  населених пунктів Ніжинської територіальної громади. Правила є обов’язковими для виконання фізичними та юридичними особами, які постійно чи тимчасово перебувають на території Ніжинської територіальної громади. Порушення цих Правил тягне за собою адміністративну відповідальність.

2.7.  Відповідальними за утримання в належному санітарно-  технічному стані об’єктів благоустрою є:

2.7.3. Підприємства, установи, організації, фізичні особи щодо об’єктів благоустрою, які перебувають у їх власності, користуванні .

         2.13. Викидати тверді побутові відходи на території Ніжинської територіальної громади дозволяється у спеціально призначені для цього місця (окремі контейнери для збору твердих побутових відходів (ТПВ), або в контейнери на майданчиках для збору ТПВ). Викидання твердих побутових відходів у непризначеному для цього місці забороняється..

         2.15. Категорично забороняється розміщення зливових ям на прилеглих до приватних домоволодінь територіях.

        2.16. Забороняється складування побутового і будівельного сміття, відходів виробництва, тари, спиляних дерев та гілок, опалого листя, снігу в невстановлених для цього місцях.

        На час ремонту будинків або квартир в багатоповерхових будинках особи, що проводять ремонт, узгоджують з балансоутримувачем місце для тимчасового складування будівельних матеріалів і будівельного сміття на час проведення ремонту з періодичністю вивозу не рід­ше 1 разу на тиждень.

      2.17. Благоустрій та утримання земельної ділянки і прилеглої до неї території містить у собі:

  • постійне утримання у чистоті та порядку власних і прилеглих територій;
  • садіння, догляд за зеленими насадженнями, знесення аварійних і сухостійних дерев;

 

      2.18. Установка, розміщення об’єктів торгівлі, прилавків, автотранспорту з метою торгівлі, а також торгівля з рук, машин або іншим способом може здійснюватись лише у спеціально відведених для цього місцях.

      2.19. Балкони, лоджії багатоповерхових будинків мають утримуватися в належному ( в тому числі естетичному) вигляді та стані.

      2.20. Власники та користувачі гаражів, контейнерів та інших тимчасових споруд,  розташованих на прибудинковій території (території загального користування), гаражних кооперативів, зобов’язані утримувати дані об’єкти в чистоті і порядку, здійснювати їхнє фарбування та прибирання прилеглої території.

2.24.  На території населених пунктів Ніжинської територіальної громади забороняється:

2.24.5. Залишати транспортні засоби, самохідні машини і механізми на

внутрішньо-квартальних проїздах або переобладнувати проїзди у спосіб, що

заважає проїзду транспортних засобів, а також влаштовувати стоянки службового, приватного, вантажного і пасажирського транспорту на прибудинкових територіях, тротуарах, пішохідних доріжках, зелених зонах, територіях, прилеглих до гаражів, автостоянок, тощо.

        2.24.6. Заправляти, мити, ремонтувати транспортні засоби і механізми на прибудинкових територіях, територіях багатоквартирного житлового фонду, проїжджій частині вулиць, газонах, клумбах, квітниках, берегах річок, інших водоймищ, пішохідних доріжках, тротуарах, у парках та скверах, інших територіях загального користування.

         2.24.7. Наклеювати  , розміщувати чи малювати оголошення, листівки чи інформаційні повідомлення на будівлях підприємств, установ, організацій, будинках, кіосках, павільйонах, автобусних зупинках, парканах, , опорах ліній електромереж, вуличного освітлення, дорожніх знаках та інших елементах комунікацій чи об’єктів благоустрою, у тому числі на поверхні дорожнього покриття, тротуарів, вуличних та велосипедних доріжок, дерев тощо.

         Особи, винні у цьому порушенні Правил, відшкодовують за власний рахунок повну вартість ремонту фасаду або стіни житлового будинку, виробничої споруди, паркану, опори, тощо.

 

 

          2.25. Власники, користувачі будівель, будинків, споруд зобов’язані утримувати їх фасад, огорожу і прилеглу територію в належному санітарному стані.

         2.26. Власники, користувачі житлових будинків приватного сектору, індивідуальних гаражів та гаражних кооперативів, садівничих та дачних товариств зобов’язані:

          2.26.2. На власних та прилеглих територіях забезпечувати постійне прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, …, косовицю трави;

          2.27. Власники або користувачі присадибних ділянок проводять благоустрій присадибної ділянки та забезпечують вивезення та знешкодження відходів від прибирання та великогабаритних відходів із обов’язковим залученням підприємства-виконавця цих послуг. Власники або користувачі присадибних ділянок зобов’язані забезпечувати належне утримання територій загального користування, прилеглих до їх присадибних ділянок.

4.2. Відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається:

4.2.4. Щодо насаджень, які знаходяться на приватних садибах і прилеглих ділянках, а також інших територіях, переданих у власність, користування або оренду і прилеглих до них ділянках – на їх власників (користувачів, орендарів);

4.3. До обов’язків власників і користувачів зелених насаджень належить:

4.3.3. Косіння трави, збирання сміття й опалого листя, cистематичне знищення бур’янів та об’єктів рослинного карантину з подальшою їх утилізацією на сміттєприймальних пунктах або майданчиках по збору твердих побутових відходів. Їх спалювання категорично заборонено.

 

     Наголошуємо, що не знання законів в жодному разі не звільняє тих, хто ігнорує їх дотримання, від відповідальності! Ми всі і кожен з нас є ЖИТЕЛЕМ великого дому під назвою НІЖИН і господарювати у ньому маємо по совісті та відповідально!

02.05.2023