Бюджетні питання на засіданні виконкому

Сьогодні, 15 березня, у малій залі міської ради відбулось чергове засідання виконавчого комітету на чолі з міським головою Анатолієм Лінником. Порядок денний включав наступні проекти рішень:

1.Про невідкладні заходи по забезпеченню виконання доходної частини бюджету міста в 2018 році, розмірів бази оподаткування, погашення недоїмки з обов’язкових платежах.

2. Про фінансування заходів міської програми розвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини.

3. Про надання дозволу Дехтяр Віталію Федоровичу на перепоховання його дочки Дехтяр Алли Віталіївни.

4. Про надання дозволу мешканцю міста Ярмак Володимиру на виготовлення проектно-кошторисної документації для встановлення газової колонки.

5. Про поповнення міського резерву матеріально-технічних ресурсів для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

6. Про розгляд матеріалів опікунської ради.

7. Про розгляд матеріалів комісії з питань захисту прав дитини.

8. Про розгляд матеріалів комісії з питань захисту прав дитини.

9. Про фінансування заходів міської програми «Молодь Ніжина» на період до 2020 року, затвердженої рішенням Ніжинської міської ради від 21.12. 2017 року № 5-34/2017 «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення на 2018 рік».

10. Про надання КП «Виробниче управління комунального господарства» дозволу на отримання кредитного ліміту на поточний рахунок.

Проект рішення «Про невідкладні заходи по забезпеченню виконання доходної частини бюджету міста в 2018 році, розмірів бази оподаткування, погашення недоїмки з обов’язкових платежах» викликав обговорення .

На початку обговорення заступник міського голови Сергій Осадчий проаналізував динаміку надходжень і витрат бюджету. Наголоссив, що такий аналіз відбувається щоквартально. Сергій Олександрович зауважив, що щороку дохідна частина збільшується на 20-30 %, але наявні втрати через невикористання повністю бази оподаткування.

«Ми маємо 4 основні джерела надходження: податок на доходи фізичних осіб – 56%, плата за землю – 15,6%, єдиний податок – 12,2%, акцизний податок – 9,4%. На сьогоднішній день відчуваємо дефіцит коштів у бюджеті. У нас є резерви, які складаються із виплат за земельні ділянки, які на сьогоднішній день або не оформлені, або їх орендарі ухиляються від орендної плати . Не всі резерви використані щодо надання платних послуг бюджетними установами. Це суттєвий недолік, і керівникам цих установ слід поставили перед собою завдання використовувати всі наявні можливості для наповнення бюджету. Вони повинні не лише давати заявки на потребу у фінансуванні, а й заробляти на власні потреби», – наголосив Сергій Олександрович.

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що всі добре вміють витрачати бюджетні кошти, але коли питання торкається наповнюваності місцевого бюджету, то ми зустрічаємо небажання застосовувати енергозберігаючі заходи, економити на витратах, враховувати співвідношення потреб і можливостей. Так, наприклад, витрати на утримання бюджетних установ з 2014 року зросли приблизно на 350%-400%, а наповнюваність місцевого бюджету залишилась на тому ж рівні. Саме тому слід серйозно задуматись над способами наповнення бюджету.

Відділ інформаційно-аналітичної

роботи та комунікацій з громадськістю

15.03.2018