Будьмо відповідальними господарями!

Мало хто візьметься спростовувати твердження про те, що сьогодні зливова каналізація і її різновид – дренажна (вона ж водовідвідна) канава – це невід’ємна частина всього благоустрою ділянки, який найбільшою мірою схильний до затоплення під час дощів або сходу талих вод.

Власне кажучи, будь-яка дренажна канава – це спеціальне поглиблення в землі, облаштоване вздовж дороги або по периметру об’єкта, дільниці.

Водовідвідна канава - споруда у грунті, призначене для захисту ґрунту від розмивання або перезволоження, збору поверхневих вод і відведення їх у найближчий водотік.

Насамперед, така канава покликана ефективно відводити воду від ділянки. Тим самим можна буде запобігти такі неприємні явища, як:

  • затоплення ділянки та його заболочування, утворення калюж на місцевості;
  • гниття дерев’яних конструкцій та коріння рослин;
  • пригнічення росту рослинних посадок на території;
  • поява грибків і цвілі на стінах споруд;
  • погіршення здоров’я за перебування в умовах підвищеної вологості;
  • скупчення бруду на ділянці.

 

Влаштування стоку поверхневих вод треба виконувати згідно з вимогами ДБН, з комплексним вирішенням питань організації рельєфу і влаштуванням відкритої або закритої системи водовідведення – так говорить п.10.3 Правил благоустрою територій міста Ніжина.

П.9.10 вищезгаданих Правил зазначає, що забороняється проводити саджання дерев, чагарників на трасах теплових, газопровідних, водопровідних, каналізаційних, електрозв’язку та інших мереж життєзабезпечення.

Жодних самовільних дій (розчистка, засипання грунтом, ін) на водовідвідних канавах або водозбірних ямах вчиняти не можна, адже це може призвести до підтоплення прилеглої території та будинків, а також - до пошкодження суміжного дорожнього покриття і створення небезпеки для руху транспорту та мешканців вулиць. 

Відділ з благоустрою, роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами 

29.01.2021