80-та річниця трагедії в Ніжинському Бабиному Яру

6-7 листопада 1941 в Ніжині відбулися масові розстріли євреїв. Їм було наказано зібратися в одному місці і потім колоною всі вирушили на окраїну міста. За свідченнями очевидців у колоні було близько п’ятисот осіб, частину євреїв привезли на машинах. На розстріл до кар’єрів цегельного заводу вивозили окремо чоловіків, жінок і дітей.

До Ніжна звозили євреїв з сіл району, Бобровиці, Носівки, розстрілювали біженців з інших міст.

Дані щодо загиблих різняться, оскільки визначити точну кількість жертв в місті Ніжин неможливо. Відповідно до німецьких звітів у Ніжині було знищено 325 осіб. Цифра 325 – лише відомі прізвища єврейських сімей, які залишились в Ніжині на момент окупації. Як вважають місцеві дослідники 6 – 7 листопада загинуло понад 500 ніжинських євреїв. За актами Надзвичайної державної комісії, від 1944 року зазначено, що на території Клінкерного заводу в трьох могилах поховано 713 осіб.

05 листопада заступник міського голови Сергій Смага, представники управління культури і туризму, рідні загиблих, ніжинці зібралися на місці масового розстрілу євреїв м. Ніжина, у Ніжинському Бабиному Яру, де встановлений пам'ятник безневинно убитим.

Сьогодні присутні згадали ті страшні, жорстокі дні 41-го...Хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голокосту, запалили свічки та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

05.11.2021