Ніжинська міська централізована бібліотечна система

Ніжинська міська

ЦБС

(централізована бібліотечна система)

Ніжинська міська ЦБСоб'єднує п'ять публічних державних бібліотек для дітей і для дорослих міста:

центральна міська бібліотека,

бібліотека-філіал №1,

бібліотека-філіал №2,

бібліотека-філіал №3 (для дітей),

бібліотека-філіал №4 (для дітей).

ЦБС обслуговує всі категорії користувачів за віком та соціальним статусом. Ніжинська міська ЦБС заснована на комунальній власності, що належить до власності територіальної громади міста, управління якої здійснює Ніжинська міська рада Чернігівської області. Власником майна ЦБС є: ЦБ та міська рада. Міська ЦБС підпорядкована управлінню культури і туризму Ніжинської міської ради Чернігівської області.

Пріоритети: задоволення запитів користувачів на інформацію, бібліотечне краєзнавство, актуальні громадські проекти, впровадження сучасних технологій. Фонд ЦБС (2012 р.) складає 275,55 тис. примірників, з них 210,90 тис. - друковані, в т.ч. періодичних видань 64,65 тис. (83 назви). Українською мовою - 101,03 тис. примірників. Кількість користувачів ЦБС (2012 р.) - 18,1 тис. з них дітей - 3,0 тис., юнацтва - 3,7 тис.

Основними напрямками діяльності Ніжинської міської ЦБС є: створення оптимальних передумов для залучення до читання і задоволення запитів усіх категорій користувачів; розвиток бібліотечного краєзнавства; участь у загальноміських заходах; популяризація можливостей бібліотеки; подальше впровадження комп'ютерних технологій.

Бібліотека-філіал №1

вул. Космонавтів, 43.

Працює: з 9-00 до 18-00.

Вихідний - п'ятниця.

Бібліотека-філіал №2

вул. Незалежності, 40-А.

Працює: з 9-00 до 18-00.

Вихідний - п'ятниця.

Бібліотека-філіал №3

вул. Батюка, 8.

Працює: з 9-00 до 18-00.

Вихідний - субота.

Ксерокопія

т. 2-30-27

Бібліотека-філіал №4

вул. Об'їжджа, 119/2.

Працює: з 9-00 до 18-00.

Вихідний - субота.

Ксерокопія

т. 3-15-73

101102

Бібліотека-філіал №3.

"Бібліотека під відкритим небом" (до Міжнародного Дня захисту дітей)

103

Бібліотека-філіал №3.

"Бібліотечна галявина"

Ніжинська міськацентральна бібліотека

Історія створення перших народних безплатних бібліотек у місті розпочинається у 1897 році. За ініціативою Ніжинських повітових земських зборів у Ніжині була відкрита читальня для міського і сільського населення.

У 1909 році викладачі Ніжинського Історико-філологічного інституту та прогресивні вчителі учбових закладів міста порушили питання про відкриття в Ніжині міської бібліотеки. Того ж року Ніжинська міська дума почала щорічно виділяти по 500 карбованців на купівлю книжок. Поповнення книжкового фонду відбувалось і за рахунок добровільних пожертв. Першим такий дарунок зробив видатний вчений-філолог, професор Історико-філологічного інституту Петро Заболотський (500 томів).

21 лютого 1917 року до річниці смерті М.В. Гоголя була відкрита міська публічна бібліотека. Про це повідомляла "Чернігівська земська газета": "21 февраля в день кончины великого русского писателя земли русской и бывшего ученика Нежинського лицея Н.В. Гоголя,нежинское городское самоуправление открыло вНежине публичную библиотеку имениН.В. Гоголя". На день відкриття бібліотека налічувала понад 5000 томів. Вона розміщувалась в приміщенні чоловічої гімназії по вулиці Гоголя. Число відвідувачів швидко збільшувалося, протягом 1917 року зросло з 50 до 600 чоловік.

Згідно звіту, за період з 24 лютого до 8 травня 1920 року, міську бібліотеку відвідало 922 особи, видано книжок - 5154. Найбільшою популярністю користувалася художня література (4803 примірники), історична література (92 примірники), природничі науки (70 примірників). У 1923 році штат налічував три працівники.

За часів німецько-фашистської окупації міська публічна бібліотека була знищена. Про ці події згадувала завідуюча інститутською бібліотекою Н.Г. Наркевич: "В лютому 1943 розпорядженням [німецької] комендатури було запропоновано очистити ліву половину приміщення міської бібліотеки, що була поряд з бібліотекою інституту. Було запропоновано знайти місце і для шаф з правої сторони приміщення, а стелажі просто розбирались. Бібліотеці дорого обійшлось це розпорядження. Винесені в сусіднє приміщення матеріали (підручники, деякі томи енциклопедії, програми, журнали, брошури), наглухо забиті в книгозбірні міської бібліотеки загинули".

В перші повоєнні роки міська бібліотека розміщувалася в приміщенні інститутської, займаючи в ній всього дві кімнати.

В 1958 році до послуг відвідувачів читального залу було понад 6000 примірників книг з різних галузей знань та художньої літератури, 57 назв журналів та 20 назв союзних, республіканських газет. Фонд налічував - 40630 примірників.

За плідну роботу в 1962 році міська бібліотека одержала звання "Бібліотека відмінної роботи".

На початку 70-х років бібліотеки Ніжина стали помічниками виробництва. Велася картотека економічного профілю кожного підприємства. На читача заповнювався інформаційний лист, що становив основу картотеки індивідуальної інформації. Якщо в 1966 році бібліотекою користувалися 1400 виробників, то в 1971 році бібліотекою користувалися майже дві тисячі.

У 1970 році бібліотека стала переможцем Всесоюзного громадського огляду бібліотек, а у 1971 році, за підсумками культурно-шефської роботи в обслуговуванні працівників сільського господарства, нагороджена Дипломом Міністерства культури СРСР, ЦК профспілок працівників та службовців сільського господарства.

У 1980 році створена міська централізована бібліотечна система (ЦБС), що об'єднала 5 державних бібліотек: 3 бібліотеки для дорослих та 2 дитячі.

Центральна міська бібліотека - головний методичний центр міста. Вона має відповідні відділи, формує, зберігає і організує єдиний фонд документів, визначає його структуру та здійснює розподіл між бібліотеками-філіалами та відділами центральної бібліотеки, організовує його циркуляцію і використання.

У 2004 році за сприяння Посольства США в Україні та при підтримці місцевої влади в рамках міжнародної програми LEAP-IV в центральній бібліотеці було відкрито Інтернет-центр. За рахунок залучення до міжнародної інформаційної мережі можливості бібліотеки задовольняти потреби своїх користувачів значно покращилися.

106

Друковані бібліографічні видання бібліотеки

З 2005 року започатковано випуск календаря-щорічника "Календар знаменних та пам'ятних дат по місту Ніжину".

З 2006 року по 2009 рік - бібліотека учасник проекту "Модель-21" у рамках Швейцарської культурної програми у країнах Південно-Східної Європи та Україні.

За підсумками обласного рейтингу-конкурсу 2008 року Ніжинська центральна бібліотека нагороджена дипломом "Краща бібліотека року".

В останні роки центральна бібліотека не тільки інформаційно-культурний та краєзнавчий центр, а й активний організатор і учасник загальноміських культурних заходів. Розширює партнерські зв'язки з закладами культури і освіти, громадськими організаціями, соціальними службами.

Послуги бібліотеки:

► Універсальний бібліотечний фонд

► Тематичний підбір книг

► Замовлення книг по телефону

► Обслуговування на дому людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями

► Інтернет-центр

107

Користувачі за роботою в Інтернет-центрі

► Доступ до Е-урядування:

- звернення до органів влади;

- доступ до земельного кадастру;

- розрахунок пенсії;

- розрахунок допомоги по безробіттю;

- онлайн придбання та резервування залізничних квитків;

- реєстрація на проходження ЗНО;

- обговорення документів нормативно-правових актів.

► Ксерокопія

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ БЕЗКОШТОВНИХ КЛУБІВ

для всіх вікових категорій:

► Літературна вітальня

► Кіноклуб

108

Афіша кіноклубу

"Палли один на свете"

ОРГАНІЗАЦІЯ І ПРОВЕДЕННЯ

КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВИХ ЗАХОДІВ

109

Бібліотека під відкритим небом "Бібліотека міста N"

110

111

Фотовиставка газети "День" в центральній міській бібліотеці

112

Виставка-знайомство "За чашкою чаю"

113

114

115

Участь у традиційному Ніжинському Покровському ярмарку

Зустрічі з цікавими людьми

116

Виступ викладача НДУ ім. Миколи Гоголя О. Гадзинського під час проведення тематичного вечора "Жінка - творець добра і любові", організованого міською культурно-просвітницькою спілкою громадян польського походження "Астер"

118

117

Письменниця Ольга Роляк під час проведення

Всеукраїнського тижня дитячого читання у дитячій

бібліотеці-філіалі №3

119

Презентація поетичної збірки "Я цим живу", члена літературної вітальні Софії Демиденко

Проведення майстер-класів

201

Виготовлення сувенірів

211

Виготовлення "валентинок" до Дня Святого Валентина у Ніжинському центрі

соціально-психологічної реабілітації дітей

ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!

Адреса: пл. М.Заньковецької, 8.

Працює: з 9-00 до 18-00.

Вихідний- п'ятниця.

Санітарний день - остання середа місяця.

т. 7-13-18 (абонемент)

2-51-58 (читальний зал)

E-mail: [email protected]