Запобігання насильству в сім’ях

17 березня засідання координаційної ради з питань попередження насилля в сім’ї розпочалось з розгляду внесених змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім’ї. Тепер насильники вже не зможуть "тягнути кошти" з своєї родини для сплати штрафів по адмінпротоколу, а будуть чи відробляти за вчинення даного правопорушення, або будуть піддані адміністративному арешту на обумовлені в статті строки(стаття 173-2 під назвою «Вчинення насильства в сім’ї»).

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді Бассак Т.Ф. поінформувала присутніх, що за даними Національної поліції України, лише в 2015 році зареєстровано більше 116 тис. заяв за фактами скоєння насильства в сім’ї, складено більше 78 тис. адміністративних протоколів. Найбільшою проблемою в наданні допомоги є відсутність в Україні мережі спеціалізованих установ для тимчасового проживанням жертв домашнього насильства.

На сьогоднішній день у нас є лише 2 притулки для тих,хто потерпів від домашнього насильства,насильства щодо жінок. Обидва знаходяться в Києві: міський притулок та районний Деснянського району міста. В Києві є ще соціальна квартира для постраждалих від домашнього насильства,яку утримує міжнародна організація – благодійний фонд «Право на здоров’я».

Решта закладів не є безпосередньо притулками для жертв насильства. Це центри соціально-психологічної допомоги для осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах.

В Ніжинський відділ поліції за 2015 рік надійшло 311 заяв від мешканців м.Ніжина та Ніжинського району щодо насильства в сім’ї, з них 300- від жінок, 11 – від чоловіків. На обліку з приводу вчинення насильства в сім’ї перебувають 254 особи. До відділу у справах сім’ї та молоді подано 6 заяв.

Членами координаційної ради розглянутий план роботи на 2016 рік та міський план заходів з питань попередження насильства в сім’ях. Акцентовано увага на посиленні роботи щодо інформування населення про відповідні служби,які допомагають у даних питаннях,виготовленні рекламної продукції , листівок «Це варто знати»,»Ти маєш це знати», «Пам’ятай» з номерами національних «гарячих» ліній та телефонів міських відділів.

Представники громадських організацій, які є членами ради, запропонували розробити спільний соціальний проект й подати на отримання гранту.

За інформацією відділу у справах сім’ї та молоді

21.03.2016