Загасити багаття легше, ніж ліс

Хоча на календарі і квітень, але погода вже дано нагадує погожі літні дні. Більшість із нас планують своє дозвілля на природі, особливо в лісі. Внаслідок чого небезпека виникнення лісової пожежі є досить великою. Цьому свідчить сумна статистика – з початку року на території області сталося 4 лісові пожежі, внаслідок яких пошкоджено 5,1 га лісових масивів.

Відпочинок у лісі необхідно проводити на спеціально відведених ділянках. Поблизу цих місць повинні бути засоби гасіння пожеж або водоймища. Будь-яка пожежа починається із займання, але ліквідувати пожежу одній людині, тим більш без відповідних засобів, не так просто. Найбільш доступними засобами гасіння займань і пожеж є вода, пісок, ручні вогнегасники і навіть гілля дерев та одяг.

Утримуйтесь від розведення вогнища у лісі!

Якщо розпалити вогнище вкрай необхідно:

–розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;

–місце розпалювання вогню очищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею;

– не залишайте вогнище без нагляду;

–коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;

–кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

Виконання населенням правил та заходів безпеки дасть можливість зберегти Ваше життя та здоров’я. Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.

Пам’ятайте! За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність.

Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області Ганна Дубина.

15.04.2016