Всеукраїнський тиждень дитячого читання

Перед книгою віками схиляло в шанобі голову людство, вважало її своєю святинею. «Читання-ось найкраще навчання» - стверджує народна мудрість. Не погодитися з цими словами не можна. В цьому переконуєшся щоразу, коли мова заходить про роль книги в житті людини. Адже книга вселяє в нас любов до рідної України, повагу до інших народів, інтерес до їхньої культури, виховує почуття патріотизму. Вона навчає рідної мови, розкриває красу поетичного слова. Книга вчить нас бути чесними і працьовитими. Все життя книга допомагає нам вчитись, працювати, жити. Книга наш помічник, а для тих, хто вміє дружити з нею, - вірний друг.

Особливо вона необхідна дитині у ранньому віці, з якої формується майбутня особистість, бо книга і читання – це великі вчителі і вихователі людських душ. Потрібно обов`язково прищеплювати любов дитини до книги як джерела знань, до усної народної творчості, бо вона допомагає виховувати доброту, чуйність, розвивати спостережливість, логічне мислення, почуття гумору. Нерідко книга, прочитана ще в дитинстві, залишається в пам`яті на все життя.

Читання книг – це велика духовна цінність, відпочинок та насолода для душі. Людина, яка вміє і любить читати – щаслива людина. Навколо неї завжди багато розумних, добрих і вірних друзів.

Бібліотекарі дитячих бібліотек, працюючи з дітьми, прагнуть оновити зміст і форми спілкування з юними читачами, створити комфортне інформаційне середовище, яке відповідало б різнобічним уподобанням (читання за шкільною програмою, читання «для душі»). І все це з однією метою – залучити якомога більше дітей до книги, до проведення свого вільного часу в бібліотеці.

Багато в чому це стає можливим завдяки активній участі нашої бібліотеки у щорічному Всеукраїнському тижні дитячого читання, який проходить в березневі дні.

Перший день читання розпочався святом книги, що проходить під гаслом «Сузір`я вічного й святого – дитяча книга на землі». Найактивніші користувачі бібліотеки ознайомилися з розповідями про славні традиції проведення Тижня, а також прочитали цікаві факти, вірші та вислови про книгу. Були здійснені екскурсії по книжкових виставках бібліотеки.

Також перший день Тижня був присвячений ювілярові року – Івану Франку. Спільно з шкільним бібліотекарем та учнями 5 класу ЗОШ №2, їх класним керівником Прокопенко О.І. був проведений літературний серпантин І.Франка. Діти ознайомилися з цікавими та маловідомими фактами біографії Великого Каменяра, з його творчістю для дітей, стали активними учасниками літературознавчої вікторини.

Другий день Тижня пройшов під назвою «Тобі, рідний краю, і честь, і любов». Презентація книжкової виставки «Пам`ятники – це історія міста», краєзнавчі вікторини, перегляди нової літератури не залишили байдужими юних користувачів. Та особливо цей день запам’ятався учням 6-А класу ЗОШ №9, їх класному керівнику Кот В.Г. Діти активно взяли участь у грі – квесті «Мій край – це серця рідна пристань». Родзинкою цього масового заходу була зустріч з Діденко Т.О. – науковим співробітником Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. З захопленням учні слухали цікаві розповіді про рідне місто.

Третій день Казковий привітно зустрічав наймолодших читачів бібліотеки. На екскурсію – гостину завітали до нас вихователі ДНЗ №21 зі своїми вихованцями. Малеча мала можливість познайомитись з Храмом книг, прийняти участь у казковій вікторині.

Успішно пройшов казковий феєрверк «Казка лишається з тобою» з учнями 1-Б класу ЗОШ №15 та їх вчителем Петренко Л.Б. Першокласники з цікавістю слухали акторське виконання казочок діда Панаса, роль якого виконував актор народного театру Мацко А.І. А в образі чарівної феї студентка 2-го курсу бібліотечного відділу Паляничка Аня ознайомила дітей з чарівними казками, які люблять читати як дітки, так і дорослі. Також, діти мали нагоду проявити свої знання, зігравши у «Казкове ерудит-лото». Кращі учасники свята були відмічені призами.

Вже традиційно в нашій бібліотеці під час Всеукраїнського Тижня дитячого читання проводити ІІ етап конкурсу «Найкращий читач року-2016». Цей конкурс зібрав найактивніших читачів 6-7 класів двох дитячих бібліотек: філіалу №3та філіалу №4 міської централізованої бібліотечної системи. Учні продемонстрували читацьку активність, загальний рівень ерудиції, артистизм та творчий підхід до презентації улюбленої книги.

Компетентне журі представляли: спеціаліст Ніжинського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Гребеннікова О.А., психолог ДНЗ №21 Самойленко М.К., провідний бібліограф Ніжинської ЦБС Гусєва Л.Г. Критерієм відбору були: начитаність, ерудованість, творчі здібності.

За підсумками конкурсу перші місця посіли: учень 6-го класу ЗОШ №2 Зеленський Роман та учень 7-го класу гімназії №16 Зоценко Андрій. Вони будуть представляти Ніжинського кращого читача на обласному конкурсі.

У перервах між конкурсами бібліотекарі провели Бенефіс «Найкращого читача-2015» учня 7-го класу гімназії №16 Кодака Єгора. Високому творчому потенціалу цієї всебічно обдарованої дитини можна тільки позаздрити. Переможець багатьох обласних, всеукраїнських конкурсів виконавців на музичних інструментах, 3-тє місце міського етапу інтелектуальної гри «Найрозумніший» 2015р., переможець загальноміського конкурсу «Талант року» 2015р.

Свято закінчилося в теплій дружній атмосфері за приємним чаюванням з солодощами. Колектив дитячої бібліотеки-філіалу №4 дуже вдячний спонсорам заходу – Центру Української Культури та Мистецтв за цінні призи для переможців конкурсу.

П`ятий день Тижня був в нашій бібліотеці днем Етикету. А етикет – це не вигадка батьків та вихователів, а цінне надбання всього людства. У житті кожної людини може зустрітися багато ситуацій, в яких вона не знає, не впевнена, як правильно себе поводити. Тому метою зустрічі з учнями 4-Б класу ЗОШ №15 працівником бібліотеки був підготовлений і вдало проведений бібліотечний вікенд «У лабіринтах етикету».

Діти проявили активність при розгляданні різних життєвих ситуацій. Всі переконані, що мало знати правила поведінки – їх треба обов’язково дотримуватися.

Ритм життя сучасних людей настільки стрімкий, що інколи буває важко знайти вільний час для читання. Так, звичайно, не потрібно відмовлятися від усіх благ цивілізації: від комп’ютерів , телефонів, планшетів, ноутбуків та нових віянь техніки, адже вони нам приносять користь. Та варто пам’ятати про книгу, яка дарує нам моральне задоволення та істинні хвилини щастя. Тож нехай книги входять у кожен дім. Шануйте й бережіть її Величність Книгу. І тоді весь розум, мудрість і людська доброта перейдуть до вас через книги.

Завідуюча дитячою бібліотекою-філіалом №4 міської ЦБС Тимко Т.О.

24.03.2016