Всесвітній День боротьби з туберкульозом

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз існує стільки, скільки живуть люди на нашій планеті.

Туберкульоз - повітряно-крапельна, а точніше повітряно-пилова інфекція. Збудником туберкульозу є Мікобактерія туберкульозу. Вона відкрита у 1882 році німецьким вченим Робертом Кохом. Однак, туберкульоз може бути спричинений і Мікобактеріями африканською, бичачою, мишачою, пташиною та іншими.

Застудні захворювання, катари верхніх дихальних шляхів, СНІД, непосильна праця, негігієнічні умови життя, зловживання алкоголем, наркотиками, паління та інші шкідливі звички значно ослаблюють опірність організму. Тоді ці вогнища активізуються, прогресують й тоді наступає прогресування туберкульозу і руйнування легень чи інших уражених органів.

Для своєчасного виявлення туберкульозу необхідно хоча б один раз у два роки, а ще краще щорічно, враховуючи нинішню епідемію туберкульозу в Україні, проходити флюорографічне обстеження легенів. Одне-два рентгенівські обстеження на рік абсолютно не шкідливі для організму людини, навіть тієї, котра зазнала наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Працівники бібліотеки – філії №2 (одночасно і волонтери Товариства Червоно Хреста) відгукнулися на пропозицію голови Ніжинського Товариства Червоного Хреста Саєнко Наталії Володимирівни провести в м. Ніжині акцію «Зупини епідемію. Туберкульоз не відступає».

Бібліотекарі разом з медичними патронажними сестрами роздавали буклети та листівки про профілактику цього інфекційного захворювання.

Метою акції було поінформовати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людейі дати всім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можна і треба.

Бібліотекар філіалу №2 Кочерга Наталія

21.03.2016