В Україні підняли тарифи на воду: як зміняться платіжки у ніжинців

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила підвищення тарифів на воду.
На зміну тарифу впливають такі чинники: збільшення вартості електричної енергії та реагентів, зміна обсягів реалізації.
Також змінилися витрати на оплату праці і виконання зобов’язань за кредитними угодами. При цьому середнє зростання знаходиться в межах 30%, а для деяких водоканалів розцінки зросли вище за середні.
Для КП «НУВКГ» виникла необхідність коригування наявних тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення до розмірів економічно обґрунтованих витрат в середньому на 10,5%. Під час коригування тарифів Ніжинський водоканал врахував витрати на сплату податків, пально-мастильні матеріали та підвищення ціни на електроенергію по всій території України. Під час корегування не було враховано ще одного чинника, який впливає на ціну, це заробітна плата працівників.
Зауважимо, що на тих, хто отримує субсидії, це рішення не впливе, бо субсидії будуть автоматично перераховані.
Нагадаємо, що 27 грудня 2022 року НКРЕКП затвердила рішення про підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 2023 рік.
Залежно від регіону тарифи з січня 2023 року зросли від 10% до 30%. 31 травня 2023 року регулятор НКРЕКП розглянула питання про суттєве підвищення тарифів на воду з 1 червня. У деяких регіонах вартість водопостачання зросла на 60%, а в деяких на 15%.
У Ніжині чинні на сьогодні тарифи були встановлені комунальному підприємству «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» ще 30 грудня 2021 року – загальна вартість за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення склала тоді 53,15 грн за 1 куб м з ПДВ.
Водночас міста з приблизно такою ж кількістю населення сплачують значно вище. Так, Коростень сплачує 59,52 грн за 1 куб м з ПДВ, Лубни – 57,66 грн за 1 куб.м з ПДВ.
У зв’язку з цим, сьогодні рішення на засіданні виконавчого комітету було ухвалено про коригування тарифів на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які надає комунальне підприємство «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» та продовження терміну дії тарифів на 2024 рік.
30.11.2023