Служба зайнятості підтримує переселенців

З початком повномасштабного вторгнення росіян значна кількість українців покинули рідні домівки та змушені були шукати кращої долі в інших громадах. І нині на Чернігівщині через постійні обстріли прикордоння люди продовжують виїжджати переважно вглиб області, рятуючи своє життя і життя дітей. На новому місці переселенці зіштовхуються з багатьма труднощами, серед яких – брак роботи. Щоб допомогти їм працевлаштуватись служба зайнятості пропонує низку безкоштовних сервісів і послуг та фінансово підтримує роботодавців, котрі беруть на роботу переселенців. До речі, в січні-квітні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 426 переселенців, що більш ніж втричі перевищує показник минулого року. Про це повідомила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка під час зустрічі з представниками місцевої влади, роботодавцями та внутрішньо переміщеними особами, які наразі проживають на території Дмитрівської громади Ніжинського району.

Щоб скористатися деякими послугами, шукачам роботи не обов’язково реєструватися в службі зайнятості. Фахівці посприяють у підборі роботи, нададуть профорієнтаційні послуги, допоможуть отримати ваучер на навчання, грант на створення або розвиток власної справи за урядовою програмою «єРобота». Зареєстрованим безробітним служба зайнятості пропонує безкоштовно здобути затребувану на ринку праці професією або підвищити кваліфікацію під гарантоване працевлаштування. Крім того, вони можуть долучитися до «Армії відновлення» - виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану та отримувати заробітну плату не менше мінімальної (на сьогодні 6700 грн).

Тим, хто шукає роботу самостійно, фахівці радять Єдиний портал вакансій, що містить актуальні пропозиції роботи, як від державної служби зайнятості, так і з найбільших сайтів з працевлаштування. Також можна скористатися офіційним сайтом обласного центру зайнятості або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram та Viber.

Водночас для роботодавців діють компенсаційні програми за працевлаштування переселенців. Цього року компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування 36 внутрішньо переміщених осіб отримали 33 роботодавці Чернігівщини. Ця компенсація надається у розмірі 6700 грн за кожну працевлаштовану особу протягом двох місяців.

З усіма послугами для ВПО можна ознайомитись тут https://is.gd/r9LDWT

За допомогою в працевлаштуванні звертайтеся до будь-якого підрозділу обласного центру зайнятості.

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості

 

17.05.2023