СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!

Останнім часом в Україні та світі фіксуються трагічні випадки загибелі та травмування людей у місцях із масовим перебуванням людей. Лише за останній рік на об’єктах з масовим перебуванням людей в Україні виникло 1076 пожеж, внаслідок яких загинуло 15 осіб, ще 13 – отримали травми.

Слід зазначити, що дана категорія об’єктів характеризується постійним або тимчасовим перебуванням великої кількості людей, у тому числі дітей та осіб похилого віку з обмеженими фізичними властивостями. Під час проведення планових перевірок з обслуговуючим персоналом зазначених об’єктів проводяться інструктажі, роз’яснюється порядок застосування вогнегасників, проводяться практичні відпрацьовування оперативних планів і карток пожежогасіння, відпрацьовуються на практиці дії персоналу при евакуації людей у випадку виникнення пожежі.

Але не завжди ця робота приносить бажаний результат. Так, на сьогоднішній день жоден із навчальних, лікувальних, видовищних закладів, об’єкти відпочинку та оздоровлення громадян, будинки для людей похилого віку і інвалідів не відповідають всім нормам пожежної та техногенної безпеки.

За результатами проведених перевірок доводиться констатувати, що в деяких закладах не приділяється належна увага по забезпеченню пожежної безпеки, як наслідок вони експлуатуються із грубими порушеннями, що можуть призвести до виникнення пожежі, ускладнювати її гасіння та евакуацію людей.

Основними порушеннями на об’єктах з масовим перебуванням людей Чернігівської області є:

- не всі приміщення обладнані установками автоматичної пожежної сигналізації та системами оповіщення людей про пожежу;

- майже не проводиться вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій будівель;

- пристрої блискавкозахисту відсутні або несправні;

- не в усіх закладах проведено заміри опору ізоляції електромереж;

- шляхи евакуації та протипожежне водопостачання не в повній мірі відповідають вимогам нормативних актів з питань пожежної безпеки;

- приміщення та територія не забезпечені достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння.

Особливе занепокоєння викликає незадовільний протипожежний стан культових закладів, оскільки під час святкових Богослужінь збирається велика кількість прихожан. Приміщення не забезпечені в достатній кількості первинними засобами пожежогасіння, електрообладнання експлуатується у пожежозагрозливому стані, допускається використання саморобних електрообігрівачів, двері відчиняються не в напрямку виходу з будівель, на шляхах евакуації влаштовані пороги.

На низькому рівні знаходиться виконання елементарних протипожежних заходів, які не потребують значних матеріальних витрат. Відсутні плани евакуації людей з приміщень та знаки безпеки, світильники не мають захисних плафонів, електророзетки, вимикачі, перемикачі влаштовані на горючій основі, допускається з’єднання електричних проводів за допомогою скруток, наявні вогнегасники встановлені у важкодоступних місцях.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

11.04.2016