Скажемо жовтяниці: «Ні»!

Нещодавно Ніжинський міський пологовий будинок отримав надсучасне обладнання для лікування усіх видів жовтяниці новонароджених: лампу для фототерапії Firefly та два пристрої неонатальні для фототерапії НО-АФ-LED. Прилади пологовому будинку безплатно передав благодійний фонд «280 днів».
«Ці прилади нам дуже допомагають у лікуванні гіпербілірубінемії у новонароджених дітей, кількість білірубіну в крові у яких перевищує нормовані показники. Жовтяниця новонароджених – дуже поширене явище…
В більшості випадків жовтяниця новонароджених не потребує лікування і через деякий час проходить самостійно, це так звані фізіологічні жовтяниці. Проте доволі часто гіпербілірубінемія потребує невідкладного медичного втручання… Лікування потребують немовлята з уродженою гемолітичною хворобою. Раніше такі дітки помирали від гіпербілірубінемії або становилися інвалідами, але завдяки впровадженню фототерапії ми успішно боремося з цими станами. При опромінюванні фотолампами прямий токсичний білірубін, який отруює організм немовля, переходить у нетоксичну водорозчинну форму і виводиться з організму. Тож пристрої з фототерапії у нас дуже зажадані й ми щиро вдячні нашим спонсорам за надане нам нове сучасне обладнання», - каже лікарка-неонатолог Ніжинського міського пологового будинку Олена Шевчук.
Лікарка підкреслила, що прилад для фототерапії Firefly, американського виробництва (Design that Matters), наданий волонтерами, набагато ефективніший, ніж звичайні лампи фототерапії.
«Лампа для фототерапії Firefly – це унікальне обладнання, яке наразі в області є тільки у нас. Прилад ефективний у роботі, компактний, легкий у використанні. Він має зручну панель управління та знімне дитяче ліжечко. Завдяки компактним розмірам прилад можна легко занести у палату спільного перебування мами та дитини, тож під час процедури фототерапії крихітка не розлучається з матусею,— підкреслив генеральний директор КНП «Ніжинський пологовий будинок» Валерій Якуба.
Пристрій неонатальний для фототерапії НО-АФ-LED також призначений для лікування гіпербілірубінемії у новонароджених дітей.
«Ми отримали два пристрої, тож якщо у дитини високий рівень білірубіну можемо використовувати дві лампи одночасно: розмістити лампи з двох боків від ліжечка, щоб охопити більшу ділянку шкіри немовля », — зазначила Олена Шевчук.
«Для нас ці пристрої для фототерапії є дуже актуальними, адже завжди, а особливо під час війни, для нас важливі ефективність обладнання, його мобільність, надійність та простота в експлуатації», — підкреслив Валерій Якуба.
12.10.2022