Щотижнева оперативна нарада при міському голові

04 травня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

У нараді взяли участь секретар міської ради Валерій Салогуб, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, радник міського голови Сергій Осадчий, начальник відділу з питань діловодства та роботи зі зверненнями громадян Світлана Остапенко, генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко, генеральний директор КНП "Ніжинський міський пологовий будинок" Валерій Якуба, директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко, начальник Ніжинського міськрайонного управління Головного управління Держпродслужби в Чернігівській області Віктор Рафальський, завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь Степаненко, керівники управлінь та ЗМІ.

Генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко надав статистичні дані про підтверджені випадки захворювання на Covid-19 по Чернігівській області та в місті, а також щодо захворюваності на ГРВІ та грип за минулий тиждень.

Олександр Михайлович повідомив, що в Чернігівській області офіційно зареєстровано 54 випадки Covid-19. У Ніжині, в інфекційному відділенні перебуває на лікуванні 2 пацієнта. Один пацієнт готується до виписки, а інший проходить лікування, стан якого середньої тяжкості, має позитивну динаміку, знаходиться без кисневої підтримки.

Генеральний директор повідомив, що 02 травня в міську лікарню доставлений пацієнт з підозрою на COVID-19 з Носівського району. Відібране біологічне середовище на ПЛР діагностування. Пацієнт не має виражених клінічних проявів, поставлений попередній діагноз респіраторно вірусна інфекція і підозра на COVID-19 буде зберігатися до того часу коли надійде результат ПЛР діагностування. На даний час особа знаходиться за місцем проживання на самоізоляції та перебуває на контролі у свого сімейного лікаря. Сімейний лікар проводить контроль за контактними особами пацієнта.

Олександр Костирко зазначив, що амбулаторне лікування суворо заборонено у випадках якщо пацієнт перебуває у групі ризику, має складні супутні захворювання, має середньої тяжкий і тяжкій перебіг COVID-19. В даному випадку такі пацієнти госпіталізуються до інфекційного відділення відповідного регіонального медичного закладу, який визнано як заклад по наданню медичної допомого по боротьби з COVID-19.

Генеральний директор назвав симптоми, що належать до середнього або важкого ступеню перебігу хворих з COVID-19 і потребують госпіталізації до інфекційного відділення. Зокрема, утруднене дихання, ядуха, збільшення частоти дихальних рухів, кровохаркання, розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, діарея), розлади свідомості (сплутана, загальмована свідомість). У разі виявлення таких симптомів, пацієнти госпіталізуються і перебувають під цілодобовим наглядом.

Олександр Михайлович проінформував, що з 29 березня 2020 року Україна працює за новими стандартами амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19. Відповідно даних стандартів пацієнти з легкою формою захворювань, які не мають ускладнень або з легкою формою захворювання, не маючи важкої супутньої патології і не потребують цілодобового нагляду лікаря знаходяться під наглядом сімейного лікаря з місцем проживання в умовах самоізоляції.

В усіх областях створені мобільні бригади по наданню допомоги та діагностування швидким тестами, а також на ПЛР діагностування. Мобільні бригади створені на рівні екстреної медичної допомоги, а також на рівні первинної медико-санітарної допомоги.

Олнксандр Костирко проінформував, що особи вважаються контактними у разі, якщо проживають разом із хворими на COVID-19, або мають тісний фізичний контакт із хворими на COVID-19; медичний працівник (у разі не застосування засобів індивідуального захисту при контактуванні з хворим); особи, які мають тісний контакт із виділеннями слизових верхніх дихальних шляхів (особливо при кашлю, без використання засобів індивідуального захисту або доторкування до слизових оболонок; особи, які контактували з хворим на COVID-19 до одного метра більше 15 хвилин без засобів індивідуального захисту. Також вважаються ті люди, які перебували із хворим в закритому приміщенні більше 15 хвилин. До контактних відносяться медичні працівники, які надавали допомогу, вели спостереження за хворими, працівники лабораторій, а також патологоанатомічних відділень під час розтину померлих на COVID-19.

Міська лікарня забезпечена: захисні костюми – 233 шт., респіратори класу 2 – 203 шт., респіратори класу 3 – 351 шт, рукавички не стерильні – 25 622 шт, маски багаторазові – 1283 шт., маски одноразові – 6280 шт., окуляри захисні – 95 шт., халати одноразові – 149 шт., експрес тести 352 штуки. Відповідно до даного забезпечення засобами індивідуального захисту для медичних працівників створений необхідний запас для роботи протягом місяця, Постійно поповнюється кількість деззасобів. Є 4 монітори пацієнтів, які знаходяться в реанімаційному відділенні.

На минулому тижні здійснили закупівлю апарату ШВЛ вартістю 320 тис.грн.

Директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко повідомила, що підприємство продовжує працювати в режимі карантину. У всіх сімейних амбулаторіях здійснюється дезінфекція приміщень з застосуванням спиртовмісних дезінфекційних засобів та бактерицидних ламп пересувних і стаціонарних (бактосфер).

Оксана Калініченко повідомила, що в режимі самоізоляції у місті перебуває 14 осіб, які прибули із-за кордону.

Генеральний директор КНП "Ніжинський міський пологовий будинок" Валерій Якуба проінформував, що за минулий тиждень жінок з підозрою на Covid-19 не поступало. Валерій Михайлович, проінформував, що медичні працівники закладу відпрацьовують алгоритми дій у разі поступлення хворої жінки. Придбали бактерацидні лампи, медикаменти, індивідуальні захисні костюми, завдяки виділених котів міською радою на поточному тижні будуть придбані операційні ліжка для обсерваційних приміщень на COVID-19.

Начальник Ніжинського міськрайонного управління Головного управління Держпродслужби в Чернігівській області Віктор Рафальський доповів, що в місті проводяться профілактичні та протиепідемічні заходи. Працівниками управління перевірено підприємства, які здійснюють торгівлю харчовими продуктами, на предмет дотриманні фасування, пакування харчових продуктів, в тому числі хлібобулочних виробів. Доповів щодо ситуації, яка склалася з отруєнням бджіл. Віктор Степанович зазначив, що проведено необхідні дослідження бджіл, які були відібрані на предмет паризитальної хвороби, результат негативний. Перевіряли роботу ринків та наголошували на неухильному виконанню постанови головного санітарного лікаря щодо протидії поширення коронавірусної хвороби в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринків та на усуненню недоліків, які були виявлені.

Міський голова Анатолій Лінник звернув увагу на роботу ринків, особливо на черги біля входу до ринку. Наголосив держпродслужбі за підсумками робочого дня давати відповідні вказівки у роботі як адміністрації так і продавцям. Повинен бути безкомпромісний підхід до безпеки життя і здоров’я громадян. Всі заходи направлені на безпеку продавців і покупців.

Медичні працівники планово проходять тестування на Covid-19.

За минулий тиждень на грип не захворіло жодної людини. Зменшилася кількість хворих на ГРВІ. Найбільше захвворіло серед дітей – віком від 0-14 років.

Всі медичні заклади працюють з дотриманням карантинних умов.

Анатолій Лінник зауважив, що всі повинні дотримуватися карантинного режиму. З 11 травня пом’якшення карантинних заходів буде визначатися для кожної території окремо.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

04.05.2020