ПОЗБУВАЄМОСЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ, ЛИСТЯ ТА СМІТТЯ ЦИВІЛІЗОВАНО!

Пил, діоксиди азоту, чадний газ, бензопірен, що здатен викликати ракові захворювання, низка канцерогенних сполук і ще півтаблиці Менделєєва - отаке «меню» впродовж останніх днів має на вечерю кожен мешканець Ніжина. І фактично силоміць шкідливими речовинами нас «підгодовують» ті, хто вперто не хоче розуміти, що спалювання сухого листя, гілля та бур’янів - це не просто порушення правил благоустрою, а нахабне отруювання сусідів. Проте щовечора в приватному секторі димить, смердить, дере в горлі та ріже очі...

З такими скаргами впродовж останнього тижня Ніжинці телефонували до інспекції з благоустрою.

Піти в народ і ловити паліїв на гарячому спільними рейдами з засобами масової інформації взялася інспекція з благоустрою виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Палять практично на всій території міста. За спалювання листя інспектори складають протокол одразу ж на місці. А штраф за таке порушення встановлюється вже на адмінкомісії й становить від 340 до1360 гривень для фізичних осіб і 850­ - 1700 ­ для юридичних.

Довго шукати диму не довелося, бо щойно люди приходять з роботи ­ беруться господарювати. Але хазяйнують у такий спосіб: поки власне подвір’я стає чистішим, спільне повітря ­ отруйнішим.

З приватного сектору листя можна вивезти, попередньо замовивши разом із сусідами відповідні послуги в комунальних чи приватних підприємств, які цим займаються, або ж звернутися до ЖЕКу за місцем проживання.

Для прикладу, погоджується допомогти в цьому й КП «ВУКГ» (тел. 7-45-28). Фіксованої вартості за послугу немає, оскільки це залежить від транспорту.Інший варіант позбутися сміття рослинного походження з власного подвір’я - зробити компостну яму на городі. Це безпечний спосіб переробки листя та інших органічних відходів. До того ж, компост можна використовувати як високоякісне органічне добриво в саду і на городі.

Інспекція з благоустрою

14.03.2016