Пам'яті жертв трагедії в Оленівці

У ніч з 28 по 29 липня 2022 року російськими окупаційними військами було здійснено теракт на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 поруч з смт Оленівка, під час якого загинули українські військовополонені – захисники «Азовсталі». Втратили життя понад 53 полонених, близько 130 було поранено.

Здійснення заходів меморіалізації на державному рівні є важливим для вшанування пам’яті жертв трагедії у Оленівці. Йдучи назустріч громадським запитам, народні депутати України внесли проєкт Постанови Верховної Ради України про вшанування пам’яті Захисників та Захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільних осіб, які були страчені, закатовані або загинули у полоні в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Ми знаємо про злочини російських окупантів, ми вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув у цій страшній війні, ми не пробачимо та обов’язково Переможемо!

 Нагадаємо, що збройні сили російської федерації здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися зокрема і українські полонені. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Жоден працівник колонії, бойовик «днр» чи російський військовий, що здійснювали охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав.  


 Про перші випадки утримання людей в Оленівці стало відомо ще в березні 2022 року – найчастіше туди потрапляли волонтери та цивільні, які не проходили фільтрацію. Через кілька днів їх відпускали. Доля військовополонених була складнішою – їх утримували там та катували різними способами.

Усе починалося з приїзду до колонії – там одразу полонених били. За даними Медійної ініціативи за права людини, є свідчення про загибель бійця 36-ї окремої бригади морської піхоти унаслідок побиття – замість того, аби надати допомогу пораненому бійцю, росіяни побили його до смерті.

Після того, як захисники "Азовсталі" виконали наказ та почали виходити з території заводу, більшість із них опинилися саме в Оленівці.


Полонених розміщували в одній з частин колонії, напівзруйнована промзона залишалася закинутою. Однак напередодні теракту росіяни вирішили розмістити у промзоні ще один барак, куди перевели близько 200 полонених захисників Маріуполя. За різними оцінками, там перебували від 193 до 207 захисників Маріуполя. Майже усі – бійці тоді ще полку "Азов".

Крім того, поблизу колонії завжди стояли РСЗВ "Град" і колишні полонені зараз згадують, що з часом вже навіть звикли до звуків, які створювала ця зброя. Також там постійно працювали танки та "Урагани".

Близько 23:00 28 липня на території колонії пролунав потужний вибух. Після цього росіяни почали стріляти з "Градів", мовляв, нібито ЗСУ вдарили по Оленівці з HIMARS, а окупанти дають відповідь.

  Уже наступного ранку Росія звинуватила Україну в трагедії. Також окупанти намагалися переконати полонених, які були в Оленівці, що це удар з боку ЗСУ, бо нібито захисники Маріуполя "не потрібні Україні". Водночас у Генштабі ЗСУ запевнили, що вчинивши теракт, росіяни мали намір не тільки звинуватити Україну, але й приховати сліди катувань полонених.

 За кілька днів після теракту, генпрокурор Андрій Костін заявив, що за попередніми даними, росіяни підлаштували теракт, заклавши в барак одну або дві термобаричні бомби. Таким чином окупанти хотіли стратити понад 200 полонених. На жаль, понад 50 загинули, інші ж зазнали поранень. Версію з вибухом всередині бараку підтримують більшість експертів та Інститут вивчення війни. Ще однією версією є російський артобстріл за наказом керівника терористичної організації ПВК "Вагнера" Євгенія Пригожина без погодження Кремля.

Однак істину має встановити слідство.

26.07.2024