Ніжин. Чергова сходинка вдосконалення

  10 серпня 2023 року рішенням Ніжинської міської ради VIII скликання від за38-32/2023 затверджено ПОРЯДОК опорядження фасадів будівель та споруд на території міста Ніжина. Це важливий і необхідний документ для вдосконалення міста як історичного, туристичного, культурного центру та території розвитку.

      Дія цього Порядку поширюється на всі будівлі та споруди, які  розташовані на території міста Ніжина, незалежно від їх відомчого підпорядкування, форм власності та балансової належності.

      Вимоги цього документа є обов'язковими для виконання всіма громадянами, суб'єктами господарювання, установами й організаціями при реконструкції, ремонті, а також намірі розміщення на них спеціальних інформаційних конструкцій.

Проведення таких робіт із порушенням цього Порядку забороняється.

                          Отже, на що варто звернути увагу всім                         

  Територія Ніжина має зональний поділ! Це дає змогу врахувати органічно сформовані вимоги історичного, архітектурного та культурного середовища. Застосування цих  вимог є обов’язковим у зоні історичної та контрольованої забудови  (зона історичного ареалу) та рекомендаціями для забудови за межами історичного ареалу.

                                Зональний поділ території міста Ніжина

ЗОНА А – історичний центр міста

ЗОНА Б – головні магістральні вулиці міста (вул. Шевченка, вул. Незалежності, вул. Прощенка Станіслава, вул. Набережна)

ЗОНА В – Мікрорайони (вул. Прилуцька; вул.Мацієвського Олександра; вул. Космонавтів; мікрорайони «Прогрес» і «Сільмаш»; мікрорайони вулиць Геологів - Авіації – Захисників України; вул. Академіка Амосова)

ЗОНА Г – інші (не визначені зонами А, Б і В) території приватної забудови.

     Здійснення робіт по опорядженню фасадів будівель та споруд повинно відповідати вимогам зонального поділу міста з урахуванням паспорта опорядження фасаду, погодженого уповноваженим органом – відділом містобудування та архітектури Ніжинської міської ради.

Ваші дії, якщо ви прийняли рішення

про опорядження чи ремонт фасаду будівлі або споруди

1. Направити Повідомлення про проведення робіт з опорядження фасаду. Це  заява встановленого зразка, яка подається до Центру надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради. До заяви додаються: копія документа, що підтверджує право власності (користування) будівлею, будинком (приміщенням), спорудою; згоду власника, якщо замовником є користувач; паспорт опорядження фасадів (це окремо розроблена проектна документація, згідно з якою формується зовнішній вигляд об’єкту архітектури)      – 2 екземпляри.  

Відповідальність за достовірність інформації, зазначеної у вищеперелічених документах, несе заявник.

 Особлива увага тим, у кого будівля чи споруда є об’єктом культурної спадщини!

 

 Паспорт опорядження у цьому випадку обов'язково  повинен мати погодження із  уповноваженим органом з питань охорони об’єктів культурної спадщини!

Для пам’ятки архітектури місцевого значення – обов’язковим є погодження  з Управлінням містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації; для пам’ятки архітектури національного значення – обов’язковим є повідомлення Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації та погодження з Міністерством культури України;

Для пам’ятки архітектури та історії місцевого значення – погодження з Управлінням містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаментом культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської обласної державної адміністрації; для пам’ятки архітектури (та) історії національного значення – повідомлення Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаменту культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської обласної державної адміністрації та погодження з Міністерством культури України.

За умови, що ви подали повний комплект документів, упродовж 10 робочих днів, уповноважений орган, а це - відділ архітектури та містобудування Ніжинської міської ради – кабінет № 9-А, I поверх адмінбудівлі за адресою: площа імені Франка Івана,1, перевіряє відповідність ваших намірів щодо опорядження фасаду вимогам будівельних, естетичних, санітарно-гігієнічних норм, охорони історико-культурної спадщини, Правил благоустрою.

 

У разі позитивних висновків перевірки, уповноважений орган  реєструє ваше Повідомлення, та повертає його в Центр надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради для видачі заявнику з відповідною відміткою (погодження начальника уповноваженого органу) в Паспорті опорядження фасадів. 

 

Плата за реєстрацію Повідомлення про опорядження фасадів не стягується.

 

Якщо перевірка не пройдена, документи повертаються в Центр надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради і заявнику надається аргументована відмова в реєстрації Повідомлення.

 

 2. На підставі отриманого погодження ви маєте право розпочати роботи з дотриманням вимог затвердженого Паспорта опорядження фасаду, державних будівельних норм та чинного законодавства. Термін виконання робіт визначається індивідуально в залежності від об’єму та складності робіт, що підтверджується проектно-кошторисною документацією.

3.Після виконання робіт, ви письмово повідомляєте відділ архітектури та містобудування Ніжинської міської ради про закінчення робіт та надаєте фотофіксацію опорядженого фасаду будівлі чи споруди.

                     Що треба знати мешканцям багатоквартирних будинків

Ви вирішили провести утеплення чи розташувати інженерні конструкції на будівлі

Зовнішнє утеплення фасаду багатоквартирного будинку та/або встановлення на такому фасаді зовнішнього інженерного обладнання (пристрої та устаткування інженерного забезпечення будинків та споруд; пристрої та устаткування засобів зв’язку; великі радіоприймальні антени, антени супутникового телебачення; пристрої та устаткування систем опалення, вентиляції та кондиціювання повітря тощо; пристрої нічного оформлення та освітлення фасадів будинків та споруд) – це зміна фасаду багатоквартирного будинку. А це значить, що ви маєте врахувати наступне:

не допускається:

– виконання зміни фасаду багатоквартирного будинку без паспорта опорядження фасаду, погодженого уповноваженим органом;

– часткове утеплення фасаду багатоквартирного будинку;

– зміна фасаду з ушкодженням зовнішніх будівельних конструкцій будівлі чи споруди;

– встановлення зовнішнього інженерного обладнання з кріпленням до димовентканалів

забороняється:

розміщення та встановлення технічних елементів (пристроїв) – устаткування систем опалення, вентиляції та кондиціонування повітря – на видимих зі сторони вулиць та площ фасадах, стінах будинків і споруд, які знаходяться в зоні історичної забудови міста, а також на видимих зі сторони вулиць (площ) фасадах, стінах будинків і споруд – пам’ятках архітектури

дозволяється:

–  встановлення зовнішнього інженерного обладнання на дахах будинків за умови обов’язкової герметизації місця врізки;

 

Коли дозволене часткове утеплення фасаду?

         У виняткових випадках, ділянки стін, що промерзають або зволожуються внаслідок недостатнього теплозахисту, а також стіни з малою теплотривкістю можуть утеплятися частково лише у разі відсутності об’єктивної можливості проведення утеплення всього фасаду багатоквартирного будинку та у дотриманні єдиного кольорового рішення для всієї будівлі. 

Щоб отримати зареєстроване Повідомлення з погодженням виконання робіт, до пакету необхідних документів (дивися вище), треба додатково подати докази необхідності такого виключення із загальних правил - акт, складений балансоутримувачем, управителем багатоквартирного будинку або ОСББ, фотофіксацію промерзання, зволоження або малої теплотривкості стін внаслідок  недостатнього теплозахисту, а також зазначити обставини відсутності об’єктивної можливості проведення утеплення всього фасаду багатоквартирного будинку.   

Під час утеплення фасадів допускається зміна їх вигляду, елементів фасадів, яка повинна носити системний характер, єдиний для всього багатоквартирного будинку.

Що треба знати про розміщення  спеціальних інформаційних конструкцій (вивісок) на фасадах будівель та споруд

Спеціальні інформаційні конструкції повинні відповідати таким вимогам:

 

- освітлення конструкції не повинно засліплювати учасників дорожнього руху, а також не повинно освітлювати квартири житлових будинків.

 

-у місцях, де проїжджа частина вулиці межує з цоколями будівель або огорожами, конструкція може розміщуватися в одну з фасадами будівель або огорожами лінію.

 

  • розташування дахових конструкцій забороняється без попередньої технічної експертизи спеціалізованих підприємств, установ та організацій.

  • інформаційні конструкції повинні розміщуватися без втручання у несучі конструкції,

  • площа поверхні спеціальних інформаційних конструкцій не повинна перевищувати 3 кв. метрів.

- вивіски в просторі вітрин та на склі вікон наносяться безпосередньо на скло шляхом фарбування або наклеювання  із внутрішньої сторони вітрини або віконного прорізу.

  - на скляній поверхні дверей із внутрішнього боку дозволяється розташовувати інформацію щодо режиму роботи закладу

 

  • при розташуванні вивісок біля адресних покажчиків необхідно дотримуватися їх охоронної зони, а також не перекривати таблички з інформацією щодо розміщення інженерних комунікацій та пожежних гідрантів.

 

  • при встановленні  спеціальних інформаційних конструкцій необхідно максимально уникати закриття архітектурних деталей.  

  • закриття вітрини чи вікна допускається не більше ніж на 30 %.

 

  • якщо у будівлі знаходяться кілька власників (орендарів) приміщень, зовнішній вхід для яких є спільним, то їхні вивіски на фасаді повинні розташовуватись на невеликих табличках однакового розміру (площею до 0,3 кв. м) та з однакового матеріалу виконання, розміщених праворуч чи/та ліворуч від входу (в'їзду) у будівлю (приміщення). Окрім того, їхні вивіски можуть бути розташовані безпосередньо біля дверей належних їм приміщень.

 

Заборонено:

- встановлювати спеціальні інформаційні конструкції з виступаючими гострими елементами чи рухомими елементами, які можуть травмувати перехожих, встановлювати спеціальні інформаційні конструкції зі встановленими генераторами шуму.

      -  встановлювати спеціальні інформаційні конструкції, що  перешкоджають проїзду та роботі спецтехніки.

      -встановлювати фасадні спеціальні інформаційні конструкції з використанням вінілових (банерних) покриттів на будівлях і спорудах в центральній частині міста та історичному ареалі.

- виносні спеціальні інформаційні конструкції типу (скрепки, штендери), а також банери (останні – в історичній частині міста Ніжина). 

 

Відеоекрани, медіа-фасади

Світлодіодні конструкції повинні гармонійно доповнювати міське середовище, вносити в нього динаміку, не створюючи візуального дискомфорту, мати хорошу читабельність та гарне подання інформаційного матеріалу на відеоекранах або медіа-фасадах.

 

У центральній частині Ніжина вважається можливим розміщення спеціальних інформаційних конструкцій у вигляді відеоекранів на глухих (без вікон) фасадах будівель, переважно сучасної архітектури. При цьому:

 

- у разі розташування навпроти або перпендикулярно фасаду з відеоекраном будівель з житловими приміщеннями, час роботи відеоекрану повинен обмежуватися до 21 00;

 

- місце розташування відеоекрану повинно бути вибрано із урахуванням правил симетрії, членування фасаду та декоративних елементів.

 

                          Хто веде контроль за утриманням фасадів будівель та споруд

на території міста Ніжина та який його порядок

 

У межах своєї компетенції моніторинг містобудівної ситуації щодо утримання фасадів будівель, будинків та споруд на території міста Ніжина проводять: відділ містобудування та архітектури Ніжинської міської ради,  відділ з благоустрою, житлових питань, паркування, роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами  виконавчого комітету Ніжинської міської ради, комунальне підприємство «Муніципальна служба правопорядку – ВАРТА” Ніжинської міської ради, управління житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради. За необхідності,  ці структури організовують  та проводять комісійні обстеження стану утримання фасадів будівель, будинків та споруд на території міста. Комісійні обстеження можуть проводитись як в режимі планових заходів, так і позачергово, виходячи з нагальних потреб. Підставами для проведення комісійних обстежень можуть бути відповідні накази, розпорядження та доручення керівництва виконавчих органів Ніжинської міської ради.

Під час проведення комісійних обстежень проводиться візуальний огляд (за необхідності із застосуванням технічних засобів) фасадів будівель та споруд, їх окремих частин (за необхідності і приміщень) та елементів; відбувається фотофіксація існуючого стану фасадів. За результатами проведених обстежень складаються акти огляду стану фасадів з висновком.

Такі акти складаються у 3-х примірниках, підписуються не менш, як 3-ма особами, які брали участь у відповідному комісійному обстеженні. Один з цих примірників акту передається власнику будівлі (та/або користувачу) чи спеціально уповноваженій  ними особі.

       У разі, якщо стан утримання фасадів будівель та споруд незадовільний або встановлено факт самовільної зміни фасаду (проведення робіт по опорядженню фасаду будівлі, споруди без повідомлення, зареєстрованого у встановленому порядку), відділ з благоустрою, житлових питань, паркування, роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами виконавчого комітету Ніжинської міської ради надсилає або вручає власнику (та/або користувачу) чи спеціально уповноваженій ним особі письмовий припис з вимогою в визначений термін виконати заходи і роботи,  зазначені у висновку акту огляду стану фасадів.

За результатами перевірки виконання припису відділ з благоустрою, житлових питань, паркування, роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами виконавчого комітету Ніжинської міської ради складає протокол про вчинення адміністративного правопорушення та подає його разом з іншими документами на розгляд адміністративної комісії для притягнення особи до відповідальності за невиконання виданого припису (зокрема за порушення будівельних норм; державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів; правил утримання та експлуатації житлових будинків; Правил благоустрою населених пунктів Ніжинської територіальної громади.

Приведення зміни фасаду до попереднього стану виконується особою, яка здійснює/здійснила самочинну зміну фасаду, за власний рахунок.

Примусове приведення зміни фасаду до попереднього стану здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Ніжинської міської ради за поданням уповноваженого органу (відділу містобудування та архітектури Ніжинської міської ради) після притягнення винної особи до адміністративної відповідальності.

Відшкодування витрат на примусове приведення зміни фасаду до попереднього стану проводиться особою, що здійснила самочинну зміну фасаду. Стягнення коштів за проведені роботи з примусового демонтажу проводиться у передбаченому чинним законодавством порядку.

      До відповідальності не притягуються власники будівель та споруд, фасади (паркани) яких пошкоджені внаслідок хуліганських дій сторонніх осіб (вандалізм, написи графіті та нецензурного змісту). У разі встановлення осіб-порушників силами районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області або комунального підприємства «Муніципальна служба правопорядку – ВАРТА»  ці особи, крім притягнення до передбаченої чинним законодавством України відповідальності, мають власними силами та коштом усунути пошкодження фасаду. 

Ознайомитися з повним текстом документу можна на офіційному сайті НМР або безпосел\редньо звернувшись до посадовців відділу архітектури та містобудування міської ради

 

Якщо у вас виникли питання, зверніться до спеціалістів відділу містобудування та архітектури міської ради за тел..2-31-23

24.08.2023