НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ: як працюватимуть заклади Ніжинської ТГ у 2023/2024 навчальному році

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну освітній процес довелося тимчасово зупинити. З березня 2022 року школи почали поетапно повертатися до роботи, проте працювали в основному дистанційно або на змішаній формі навчання.

 

У НІЖИНІ ЗБІЛЬШИЛАСЯ КІЛЬКІСТЬ ШКІЛ З ОЧНИМ НАВЧАННЯМ: 8 - офлайн, 6 –змішана форма навчання, 1 - дистанційно

 

За даними Управління освіти, станом на вересень 2023 року у Ніжинській громаді 8080 дітей шкільного віку, дошкільнят - 2165. У закладах загальної середньої освіти навчається 6961 учень.

 

Якщо порівнювати із початком минулого навчального року, то у вересні 2023 року вісім закладів загальної середньої освіти розпочали роботу очно, в той час як у вересні 2022 року лише три школи змогли розпочати очну форму навчання. Цього року поки що лише гімназія № 6 залишається на дистанційній формі навчання. Шість закладів загальної середньої освіти перебувають на змішаній формі навчання. Минулого року таких закладів було 10.

 

Дві ніжинські школи  (гімназії № 5 та № 11) тимчасово не мають укриттів, проте відновили очну форму навчання в інших закладах освіти. Це стало можливим завдяки організації підвозу учнів до цих закладів освіти.

 

Наразі із числа ВПО у ніжинських школах навчаються 97 учнів, у садочках - 15 таких дітей.  За межами країни перебувають 499 учнів Ніжинської ТГ.

 

У ніжинських закладах загальної середньої освіти інклюзивну освіту здобувають 36 учнів з обмеженими освітніми потребами, які навчаються у восьми закладах загальної середньої освіти та 9 вихованців у 4 інклюзивних групах двох закладів дошкільної освіти. 78 учнів Ніжинської ТГ здобувають освіту за формою педагогічного патронажу (для здобувачів освіти, які за станом здоров'я не можуть відвідувати заклад освіти і перебувають удома).

 

САДОЧКИ ПОСТУПОВО ВІДНОВЛЮЮТЬ РОБОТУ: з 18 садочків очно працюють 9

 

Із 15 дошкільних закладів освіти та 3-х структурних підрозділів надають освітні послуги за різними формами навчання 16, з них 9 – очно (2022 р. – 4), 3 – дистанційно (2022 р. – 0), на простої – 4 (2022 р. - 11). Це стало можливим завдяки укладеним договорам Управління освіти з іншими відомчими організаціями щодо користування укриттями, які розташовані на відстані не більше 100 метрів відповідно до вимог ДСНС України.

 

Два заклади дошкільної освіти (№ 2, 25) тимчасово призупинили діяльність. Завдяки збільшенню кількості закладів, які працюють офлайн та онлайн, 151 педагог із 177 закладів дошкільної освіти має можливість працювати у звичному режимі та  отримувати заробітну плату у повному обсязі.

 

ЦЬОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ПЛАНУЄТЬСЯ ЗАВЕРШИТИ НАВЧАННЯ В ШКОЛАХ ДО 31 ТРАВНЯ

Як зазначили в Управлінні освіти Ніжинської міської ради, цього навчального року планується завершити навчання в школах до 31 травня.

«Ми переконалися, що немає сенсу сидіти в червні за партами. Я не можу 100-відсотково це пообіцяти (ми будемо реагувати, якщо буде потреба), але я впевнена, що наші воїни наближають перемогу і нам не потрібно буде переривати навчальний процес на додаткові канікули», - висловила сподівання заступник начальника Управління освіти Надія Пономаренко.

Освітяни обіцяють нічого не затягувати, але заспокоюють, що школи не зачинять свої двері в перший день літа, просто з 1 червня педагоги будуть працювати за потреби з учнями над коригуванням навиків з окремих предметів.

 

Перший семестр цього навчального року в загальноосвітніх школах триватиме з 1 вересня по 22 грудня, другий семестр – з 10 січня по 31 травня.

Канікули у 2023/2024 навчальному році заплановано провести у звичний для нас термін:

осінні - з 23 жовтня по 29 жовтня,

зимові - з 25 грудня по 9 січня,

весняні - з 25 березня по 31 березня.

Дякуємо Збройним Силам України за можливість навчатися та розвиватися в такий важкий для країни час. 

13.09.2023