Медичне обслуговування: сучасність і реформи

У рамках всеукраїнського туру «ЗміниТи: взаємодія заради змін» у малій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулась зустріч представників громадської організації «Центр UA» спільно з експертами коаліції «Реанімаційний пакет реформ» з працівниками медичної галузі та активною громадськістю міста з метою збору пропозицій для розробки системних змін в медичній галузі країни.

Порядок денний включав такі питання:

1. Що мають робити громади та місцева влада задля впровадження змін на прикладі реформи охорони здоров’я.

2. Які виборчі правила дозволяють запустити зміну політичних еліт у країні.

3. Які платники податків можуть контролювати, на що витрачаються їхні гроші.

4. За яких умов влада почує пропозиції та вимоги громадян і як вплинути на прийняття рішень.

У ході обговорення прийшли до висновків , що ніжинська медична спільнота готова підтримати створення госпітальних округів на Чернігівщині. Про це заявив головний лікар Ніжинського пологового будинку Валерій Якуба. Він акцентував увагу на тому, що для всієї Чернігівщини мало б вистачити 4 госпітальних округів для забезпечення всіх мешканців доступом до отримання медичної допомоги. При цьому наголосив, що впровадження запропонованих ініціатив Міністерством охорони здоров’я на місцевому рівні можливо за чіткого розуміння алгоритму нововведень та інформаційно-просвітницьких кампаній, націлених в першу чергу на пацієнтів.

Окрім реформи вторинного рівня медичної допомоги ніжинська медична спільнота поділилась з аналітиками “Центру UA” та експертами «Реанімаційного пакету реформ» власним баченням реформи первинної ланки медичної допомоги, зокрема, особливостями впровадження страхової моделі на Чернігівщині, принципами укладання угод між лікарем та пацієнтом, роботою медичних сестер, а також цікавилась, як реформа системи охорони здоров’я буде впроваджена в житті громадян на рівні міст та об’єднаних територіальних громад.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та

комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

за матеріалами ГО "Центр UA"

06.03.2017