Майже 30 мільйонів гривень залучила Ніжинська громада завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Міжнародні зв’язки і довіра – це найважливіші канали для надходження інвестицій та міжнародної допомоги для нашої країни.

«Ми розуміємо необхідність таких зав’язків, тому дипломатичний фронт і, особисто, Президент нашої країни приділяють міжнародній допомозі значну увагу», - зауважив міський голова Олександр Кодола на початку щотижневої оперативної наради.

В нашій громаді співпраця з містами побратимами є систематичною та різнобічною – від економічної співпраці до освітньої та культурної.
Вже організований та здійснений візит ніжинських дітей-волонтерів до м. Олькуш. Цього тижня 35 ніжинських дітей планують відвідати Латвійську республіку на запрошення міста-побратима Прейлі.

Завдяки співпраці з міжнародними партнерами упродовж першого півріччя 2023 р. вже вдалося залучити майже 30 мільйонів гривень у якості позабюджетної матеріально-технічної допомоги у натуральній формі.

Вагомою є допомога французьких установ та партнерських організацій:
Французька організація Protection Civile надала донат у якості 20 генераторів для підтримки обєктів критичної інфраструктури та Пунктів Незламності Ніжинської ТГ на суму 17 378 Є;
Допомога від Посольства Франції в Україні у розмірі 3 000 Є на придбання безперебійних джерел живлення для органів місцевого самоврядування громади;
Французька благодійна організація ACTED уклала Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з НУВКГ згідно якого передала ніжинському водоканалу обладнання на суму 632 166,30 грн.;
20 грудня 2022 р. Ніжинська міська рада уклала Меморандум про взаєморозуміння з Martin Duplantier Architectes (MDA). Цей Меморандум дозволяє 2-м сторонам через міцне партнерство розробити спільне бачення міста: 1) план довгострокового розвитку, 2) стратегію архітектурної спадщини, 3) аналіз інфраструктури та план реконструкції. MDA та виконавчий комітет Ніжинської міської ради спільно працюють над проєктом «INVINCIBLE», що має на меті створення реабілітаційного центру в Ніжині.
Серед найбільш потужних донорів нашої громади:
Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) та Посольство Японії в Україні;
Програма USAID DOBRE;
Французька благодійна організація ACTED;
Французька організація Protection Civile.

Потужно працює відділ міжнародних зв'язків та інвестиційної діяльності. Серед проєктів, які впроваджуються або готуються до впровадження у Ніжинській ТГ:
«Створення умов для працевлаштування та соціально-психологічної адаптації внутрішньо переміщених осіб шляхом створення виробництва з пошиття одягу на базі комунального підприємства у Ніжинській ТГ» – 100 тис. дол. США (14 липня укладена грантова угода);
«Закупівля медичного обладнання для КНП «Ніжинський міський пологовий будинок»» – 1 843 480,00 грн.;
Проєкти екстренного реагування – 80 тис. дол. США;
на стадії завершення проєкт «Створення «Денного центру з кризовою кімнатою» при Спецслужбі первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», - 1 438 081 грн. та інші.
GIZ фінансувало проєкт сектору енергоменеджменту та енергоефективності «Будівництво мережевої сонячної електростанції для власного споживання електричної енергії КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» в м. Ніжин Чернігівської області (3 607 290,00 грн).;

Також наша громада включена в проєкт Фонду «Жовто-блакитна сила» з підвищення енергобезпеки соціальної інфраструктури. Поєктом передбачено встановлення сонячної станції на даху КНП «Ніжинський пологовий будинок» - 80 тис євро.
Важливу роль у пошуках нових можливостей для розвитку нашої громади відіграють й міста побратими.
Сьогодні активно ведуться переговори про партнерські відносини з німецькими містами Франкенталь, Нойштадт, Вольфсбург, американським містом Орора та французьким містом Сен-Жермен-ан-Ле, з мером якого ми мали нагоду зустрітися та обговорити перспективні напрямки співпраці наших міст.

Триває співпраця з містами-побратимами – Олькуш, Дембиця, Свідниця в Республіці Польща, Вахтебеке в Королівстві Бельгія, Прейлі у Латвійській Республіці та Іматра в Фінляндії. На початку травня 2023 р. побратимом Ніжина стало американське місто Стейт-Колледж.
Важливу роль у налагодженні партнерських відносин з іноземними муніципалітетами відіграють і дипломатичні установи. Так, у нас доволі плідна співпраця з Посольством України у Фінляндії, Посольством України у Франції, Посольством Франції в Україні та урядом Канади та урядовими установами Латвійської республіки, завдяки якій Ніжин спільно з Ригою та Прейлі подав проєктну заявку на фінансування відповідних фондів Європейського Союзу. Наразі відомо, що одна з них отримала підтримку ЄС.
Віримо та сподіваємося, що в майбутньому відносини між нашими країнами-партнерами будуть тільки покращуватися!
18.07.2023