Колектив Ніжинського Будинку культури відправив нашим захисникам понад 1,5 тисячі окопних свічок

Згуртований Ніжин ані на день не перестає допомагати нашим захисникам. У будні та вихідні містяни — від малого до великого — влаштовують різноманітні заходи, де збирають кошти на потреби ЗСУ, виготовляють окопні свічки, плетуть маскувальні сітки, в'яжуть шкарпетки, шиють бафи та устилки…

Не стоять осторонь і працівники Ніжинського міського Будинку культури на чолі з Іриною Литвинець. Ось вже три місяці колектив виготовляє окопні свічки. Щодня по 150-170 штук. Загалом виготовили вже понад 1,5 тисячі. І зупиняти цей процес не планують аж до самої Перемоги!

Дана справа була започаткована у стінах Будинку культури за ініціативи місцевої влади Ніжина, підтримана начальником Управління культури і туризму Тетяною Бассак і розпочалася зі 300 бляшанок, які доставив волонтер Семен Пустовіт на початку жовтня. А вже через кілька днів колектив передав військовим перші 100 окопних свічок…

Журналіст Nizhyn Post завітала до міського Будинку культури, де ознайомилася з процесом з виготовлення окопних свічок.

У невеличкій кімнаті кипить робота. Чоловіки вирізають з картонних коробок стрічки певних розмірів і закладають у бляшанки. Формують фітілі.

Процес суттєво полегшує міні-станок, зроблений ніжинцем Володимиром Криськом. Про те, що виріб виготовлений українським патріотом, свідчить намальований на ньому тризуб.

Щира подяка депутату міської ради Наталі Радченко, яка подбала про те, щоб станок був доставлений до місця призначення. Також вона передає матеріали для плетіння маскувальних сіток.

Пізніше заготовки відвезуть на приватне обійстя керівника народного аматорського ансамблю танцю «Поліська веселка» Лесі Фінь. У великому чавуні, розігрітому у печі, розтоплять воск або парафін і заллють у бляшанки. Вони охолонуть, і все, процес завершено! Про забезпечення дровами для печі дбає міська рада.

Далі готову продукцію передають настоятелю церкви Всіх Святих отцю Сергію, який доставить окопні свічки захисникам на передову. Останнім часом це — Херсонський напрямок і Бахмут на Донеччині.

«Скільки часу горить така свічка? Чи не проводили ви експеримент?» — запитує журналіст у «бджілок»-працівниць.

«Чому ж, проводили! — відповідають жінки. — Ті, що у маленьких бляшанках, горять понад дві години, ті, що побільше, — до п'яти годин. Причому свічки дають не тільки світло, а й тепло, на них навіть можна підігрівати їжу. Вони не бояться вологи, їх важко загасити вітром. З їхньою допомогою можна розпалити багаття навіть із мокрої деревини». Тобто у польових умовах такі свічки — незамінна річ!

Тому призупиняти процес їх виготовлення не можна, — вважають працівники міського Будинку культури.

Наразі є нагальна потреба у парафіні та воску. Цього матеріалу треба дуже багато, адже витрати надто великі. Приміром, зі 100-кілограмової брили, яку нещодавно передав представник міської ради Юрій Хоменко, виготовили лише 170 свічок. Тому працівники культурного фронту будуть глибоко вдячні кожному, хто допоможе матеріалами, особливо воском або парафіном.

Крім виготовлення окопних свічок, колектив Будинку культури плете маскувальні сітки, шиє українські прапори (понад 80 штук), бафи та устилки, робить заготовки для валянок.

За два місяці сплели чотири маскувальні сітки. Матеріалами забезпечує настоятель Покровської церкви отець Михаїл Якубів, а також небайдужі ніжинці. Перший виріб працівників міського Будинку культури був доправлений на передову, до Бахмута. У день візиту журналіста підготували основу для чергової сітки.

Устилки шиють на замовлення отця Сергія, який вказує потрібні розміри. Трапляється, роботу треба виконати терміново. Тоді швейна машинка, встановлена у Будинку культури, працює без зупину.

«Думка про те, що ми робимо посильний внесок у Перемогу, зігріває наші серця. Молимося за кожного, хто сьогодні на передовій відвойовує незалежність своєї держави. Віримо у швидку Перемогу!» — наголошує директор Ніжинського міського будинку культури Ірина Литвинець.

Автор: журналіст сайту Nizhyn Post Валентина Савчук
Фото автора

06.01.2023