Інформація щодо естетичного та архітектурно виваженого вигляду фасадів будівель та споруд на території міста Ніжина

Питання розвитку інфраструктури громади, візуалізації належного естетичного та архітектурно виваженого вигляду мікрорайонів, окремих вулиць, будівель, навіть в умовах війни, не втрачає своєї актуальності.

Приємно, що бізнес, організації та установи намагаються докласти зусиль для покращання своїх офісів, будівель організацій, підприємств, установ.

Але, як свідчать об’їзди міста посадовцями відділу містобудування та архітектури, відділу з благоустрою виконавчого комітету, муніципальної ВАРТИ, на його території у минулому 2023 році фіксувалися факти самовільних змін фасадів та їх опорядження з розміщенням реклами та інформаційних конструкцій.

Звертаємо увагу,

що ще 10 серпня минулого 2023 року рішенням Ніжинської міської ради VIII скликання № 38-32/2023 затверджено ПОРЯДОК опорядження фасадів будівель та споруд на території міста Ніжина (ознайомитися з повним текстом документу можна на офіційному сайті Ніжинської міської ради).

       Дія цього Порядку поширюється на всі будівлі та споруди, які  розташовані на території міста Ніжина, незалежно від їх відомчого підпорядкування, форм власності та балансової належності.

       Вимоги цього документа є обов'язковими для виконання всіма громадянами, суб'єктами господарювання, установами й організаціями при реконструкції, ремонті, а також намірі розміщення на них спеціальних інформаційних конструкцій.

       Проведення таких робіт в подальшому із порушенням цього Порядку забороняється!

       Здійснення робіт по опорядженню фасадів будівель та споруд повинно відповідати вимогам зонального поділу міста, визначеного вище вказаним документом, з урахуванням паспорта опорядження фасаду, погодженого уповноваженим органом – відділом містобудування та архітектури Ніжинської міської ради (по-кроковий алгоритм дій розміщений на офіційній сторінці Ніжинської міської ради  під назвою «Ніжин.Чергова сходинка вдосконалення», у газеті «Вісті» №33 від 24 серпня 2023 року, на сайті «Ніжин-Сіті»)

       Порядком також передбачені вимоги щодо розміщення  спеціальних інформаційних конструкцій (вивісок) на фасадах будівель та споруд.

                         

        У межах своєї компетенції моніторинг містобудівної ситуації щодо утримання фасадів будівель, будинків та споруд на території міста Ніжина проводять відділ містобудування та архітектури Ніжинської міської ради,  відділ з благоустрою виконавчого комітету Ніжинської міської ради, комунальне підприємство «Муніципальна служба правопорядку – ВАРТА” Ніжинської міської ради, управління житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради.

       Ці структури, як у 2023, так і у поточному році, організовуватимуть  та проводитимуть комісійні обстеження стану утримання фасадів будівель, будинків та споруд на території міста. Комісійні обстеження можуть проводитись як в режимі планових заходів, так і позачергово, виходячи з нагальних потреб. Підставами для проведення комісійних обстежень можуть бути відповідні накази, розпорядження та доручення керівництва виконавчих органів Ніжинської міської ради.

         Під час проведення комісійних обстежень буде проводитися візуальний огляд (за необхідності із застосуванням технічних засобів) фасадів будівель та споруд, їх окремих частин (за необхідності і приміщень) та елементів; відбуватиметься фотофіксація існуючого стану фасадів. За результатами проведених обстежень складатимуться акти огляду стану фасадів з висновком.

У разі, якщо стан утримання фасадів будівель та споруд незадовільний або встановлено факт самовільної зміни фасаду (проведення робіт по опорядженню фасаду будівлі, споруди без повідомлення, зареєстрованого у встановленому порядку), відділ з благоустрою виконавчого комітету Ніжинської міської ради надсилає або вручає власнику (та/або користувачу) чи спеціально уповноваженій ним особі письмовий припис з вимогою в визначений термін виконати заходи і роботи,  зазначені у висновку акту огляду стану фасадів.

За результатами перевірки виконання припису відділ з благоустрою виконавчого комітету Ніжинської міської ради складає протокол про вчинення адміністративного правопорушення та подає його разом з іншими документами на розгляд адміністративної комісії для притягнення особи до відповідальності за невиконання виданого припису (зокрема за порушення будівельних норм; державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів; правил утримання та експлуатації житлових будинків; Правил благоустрою населених пунктів Ніжинської територіальної громади.

Приведення зміни фасаду до попереднього стану виконується особою, яка здійснює/здійснила самочинну зміну фасаду, за власний рахунок.

Примусове приведення зміни фасаду до попереднього стану здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Ніжинської міської ради за поданням уповноваженого органу (відділу містобудування та архітектури Ніжинської міської ради) після притягнення винної особи до адміністративної відповідальності.

Відшкодування витрат на примусове приведення зміни фасаду до попереднього стану проводиться особою, що здійснила самочинну зміну фасаду. Стягнення коштів за проведені роботи з примусового демонтажу проводиться у передбаченому чинним законодавством порядку.

       До відповідальності не притягуються власники будівель та споруд, фасади (паркани) яких пошкоджені внаслідок хуліганських дій сторонніх осіб (вандалізм, написи графіті та нецензурного змісту).

       У разі встановлення осіб-порушників силами районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області або комунального підприємства «Муніципальна служба правопорядку – ВАРТА»  ці особи, крім притягнення до передбаченої чинним законодавством України відповідальності, мають власними силами та коштом усунути пошкодження фасаду.

       Просимо Вас враховувати вимоги прийнятого міською радою рішення у своїй подальшій діяльності.

      За роз’ясненнями рекомендуємо звертатися до посадовців відділу містобудування та архітектури міської ради за тел.2-31-23.

 

 

                                                                                                         Відділ благоустрою виконавчого комітету Ніжинської міської ради

01.01.2024