Імпреза «Жінка крізь епохи»

Нарешті, нарешті прийшла весна: чарівна, зваблива, непередбачувана. Юний березень приніс із собою значну кількість свят. А найулюбленішим святом усіх поколінь є свято жінки. Саме жінкам була присвячена імпреза «Жінка крізь епохи», організована членами культурно-просвітницької спілки громадян польського походження «Астер» та працівниками центральної міської бібліотеки.

З еталонами жіночої краси в різні історичні епохи, за часів Стародавнього Єгипту і до ХХІ століття, присутні познайомилися під час перегляду презентації. Також студентки Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя виконали вірші відомих поетів Польщі Адама Міцкевича, Юліуша Словацького, Яна Коханевського та інших. Поетичні твори звучали на польській мові, яку допомагає вивчати студентам викладач Люцина Ейма.

В березні народилися жінки-поетеси Ліна Костенко та Емма Андієвська. Без їх чудових віршів жоден українець не уявляє свого життя. Короткий огляд їх творчості зробив старший викладач НДУ Олександр Гадзінський. У ці березневі дні українці світу відзначили день народження Тараса Григоровича Шевченка, який у своїх багатьох творах оспівував жінку. Митець неодноразово закохувався, мріяв створити сім’ю. З цією сторінкою його біографії познайомили присутніх бібліотекарі Оксана Креул та Світлана Борщ. До уваги гостей свята було представлене публіцистичне дослідження ніжинця Віталія Пригоровського про останнє кохання Шевченка – Ликеру Полусмакову «Не ймуть нам віри без хреста», яке опубліковане у № 3-4 за 2014 рік у літературно-художньому журналі «Березіль».

Про жінку багато сказано і багато написано. В усі століття її обожнювали художники, музиканти, поети. Студенти бібліотечного відділу училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької декламували вірші українських авторів Галини Гордасевич, Бориса Олійника. Ці поетичні твори говорять про те, що жінка створена природою для кохання, ніжності, добра. Та бувають такі моменти, коли жінка вимушена узяти в руки зброю щоб захищати свою Батьківщину як ніжинка Любов Губіна, як українська військова Надія Савченко. Жінки-медсестри, жінки-волонтери – їх значно більше мужніх, відчайдушних жінок, які часто воліють не називати свої імена і залишатися в тіні слави, але вони живуть поряд з нами. Відомий український письменник Павло Загребельний сказав про жінку так: «Військо можна перемогти – жінку ніколи».

На завершення зустрічі президент спілки «Астер» Фелікса Белінська зазначила про важливість обраної теми, адже жінки в усіх країнах, зокрема Польщі і України, мають подавати приклади моральності, добра, вірності, терпіння, любові до Батьківщини, оточуючих, любові до рідних. Бо саме в любові сила жінки. А ще Фелікса Феліксівна наголосила на тому, що Ніжин – є Батьківщиною багатьох відомих жінок, які прославили наше місто в різні роки. Сучасні ніжинки роблять все, щоб змінити наше місто на краще. І всі ми, а особливо молодь, повинні пишатися тим, що живемо в такому прекрасному місті.

Директор Ніжинської міської ЦБС

Олена Єкименко

23.03.2016