Діти війни: народжені у бомбосховищі

Війна забирає, на жаль, життя невинних дітей, але також приносить і нові.

За час війни в Україні загинуло щонайменше 205 дітей, а протягом активних бойових дій у Ніжині на світ народилося 96 немовлят, серед них 3 двійні. Двадцятьом із них мами дали життя в укритті пологового будинку. Облаштувати підвал вийшло в максимально короткий термін: тут встановили ліжка, дитячі кювети, поставили стільці. Обладнали 2 пологові зали, куди перенесли все необхідне для пологів. Тендітні лікарі під обстрілами спускали у бомбосховище породіль на своїх плечах, адже ліфтом не користувалися у цілях безпеки.
Лікарі затримувалися на роботі, перші тижні ночували у лікарні поруч із породіллями та немовлятами, надаючи не лише медичну, а і психологічну допомогу.

Пологовий будинок приймав жінок з усієї області, адже деякі з них не могли потрапити до свого лікаря у Чернігів чи інші населені пункти. Був навіть випадок, коли жінка народила на блок посту у Вертіївці. Але дякуючи Богу та злагодженій роботі медиків, усі дітки народились здорові, а стан породіль задовільний.

«Дякуємо за Вашу важку роботу, всупереч всім складнощам, ви впорались. Роботи у вас не бракувало, були такі ночі, коли під обстрілами на світ з’являлось 5 немовлят. Ви справжні герої», – відмітив міський голова Ніжина Олександр Кодола.
Генеральний директор закладу Валерій Якуба зазначив, що підтримка міської влади для пологового будинку була і залишається дуже значною. Заклад забезпечений ліками та засобами догляду за немовлятами.

Заступниця міського голови Ірина Грозенко подякувала лікарям: «Після Збройних сил України – ви друга лінія фронту. На щастя, ваш заклад не приймав поранених, хоча був до цього готовий. Ви гідно вистояли в цей період, приймаючи пологи під обстрілами та під звуки сирен».
Зараз пологи приймають у пологових залах на першому поверсі лікарні. Лише коли оголошують тривогу, породіллі спускаються у бомбосховище. Ніхто з лікарів не покинув своє робоче місце, а медичний процес організований на належному рівні.
20.04.2022