День благоустрою

Для кожного із нас Україна починається з рідної домівки, з тієї вулиці, якою ми ходимо щодня. Як сформувати у кожного із нас відчуття господаря міста – спільного дому – щоб кожен додав зусиль до наведення порядку в усіх сферах його життя, щоб кожен творив краще життя тут і тепер? Природна краса міста може зникнути під купами сміття, а люди будуть мати менше простору для здорового відпочинку. Ця проблема стосується кожного.

Усе між собою повʾязане: сміття на вулицях – це результат засміченого розуму, безладу в головах!.. Наводячи лад ззовні ми впорядковуємо щось всередині себе і навпаки. Поки ми самі й наші діти не почнемо дбати про чистоту вулиць міста – ніхто нам порядок не наведе. Велике значення у вихованні культури поведінки дітей має особистий приклад батьків та вчителів. Діти спостерігають за їхньою поведінкою, взаєминами, манерами. Значно складніше виховати навички й звички культурної поведінки в дитини, якщо в родині не прийнято бути ввічливими, дорослі не поважають один одного,а в будинку не дотримується порядок і чистота.

Бажання жити в прекрасному місті, серед щасливих людей, пишатись землею, багатою прекрасними краєвидами – мрія кожної людини.

Молоде покоління прагне бачити в майбутньому свою країну європейською, а це означає багатою, розвиненою, квітучою. Українці щиро на це сподіваються не лише тому, що наша країна розташована на Європейському континенті, а тому, що вони щиро прагнуть до Європи, розпочинають її з себе, адже для того, щоб змінити щось навколо, ми маємо спершу змінити себе. За підтримки депутатського корпусу Ніжинської міської ради, особисто депутатів Шалая Олександра Віталійовича та Шалая Ігоря Віталійовича 3-ій мікрорайон нашого міста перетворюється на дійсно європейський. У планах наших депутатів зробити на розі вулиць Шевченка та Обʾїжджої Європейську площу. Слова великого Кобзаря «Чужого навчайтесь, й свого не цурайтесь» лейтмотивом проходить у них по життю. Головне – бути патріотом країни, у якій живеш!

Учні Ніжинської гімназії №16 завжди дбають про чистоту своєї території та про інші куточки нашого прекрасного міста. Шостого квітня, в день благоустрою , гімназисти, вчителі та технічні працівники дружно вийшли на прибирання Чорнобильського парку. Підлітки дивувались тому, яку купу сміття їм довелось зібрати. Кожен добросовісно доклав максимум зусиль у прибиранні, а висновок усі зробили один: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!» Наша мета – не в прибиранні, а в тому, щоб змінити ставлення жителів мікрорайону до спільного життєвого простору та прищепити в суспільній свідомості потребу не смітити, а дбати про довкілля.

Отже, шановні ніжинці! Живіть у злагоді зі своєю совістю, будьте дбайливими господарями у своєму домі! Памʾятайте, що наше місто – це наш спільний дім, і чистота в ньому залежить, у першу чергу, від кожного з нас. Любіть і бережіть рідне місто!

В.П.Ільченко, класний керівник 11 класу

Ніжинської гімназії №16

14.04.2016