БУДЕМО ВИМІРЮВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ ДОБРОБУТУ МОЛОДІ НІЖИНА

Визначною подією у сфері розвитку молодіжної громади Ніжина відзначився вересень 2021 року. Наше місто було відібрано для участі у проєкті «Індекс благополуччя молоді», розробленим Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні.

Ніжин став першим містом Чернігівщини, що долучився до ініціативи. Зокрема 2 вересня 2021 року було прийняте рішення виконавчого комітету Ніжинської міської ради «Про укладання Меморандуму про взаєморозуміння між виконавчим комітетом Ніжинської міської ради Чернігівської області  і Фондом Організації Об’єднаних Націй у галузі народонаселення».

Довідка. UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. У 2019 році UNFPA Україна та Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України розробили Індекс благополуччя молоді. Це онлайн-інструмент для допомоги муніципалітетам у вдосконаленні молодіжної політики та проєктів щодо розвитку молоді.

Визначення муніципального Індексу благополуччя молоді ґрунтується на аналізі світового досвіду визначення найважливіших аспектів життя та благополуччя молоді, напрямів розвитку молоді, методик благополуччя молоді, а також власної оцінки наявних даних за різними аспектами на муніципальному рівні. За результатами опитування молоді та на основі офіційної статистики виконавчий комітет Ніжинської міської ради отримає дані за 49 первинними індикаторами, які згруповані в 7 важливих блоків:

Освіта

Здоров’я

Економічні можливості

Участь у політичному житті

Участь у громадському житті

Інформаційні та комунікаційні технології

Безпека та захищеність

Якщо провести аналогію з медициною, то це схоже на вимірювання температури тіла людини. Показники термометра показують, здорова людина чи хвора. Так само цей Індекс допоможе нам зрозуміти ситуацію в тій чи іншій сфері розвитку молоді.


 

Для кого потрібен Індекс?

Для місцевої влади індекс - це простий інструмент для моніторингу і оцінки благополуччя молоді саме у нашому місті.

Для молоді – це зручна можливість для залучення до діалогу із владою, надання зворотного зв'язку та участі в прийнятті рішень на рівні свого міста.

Для ЗМІ та громадських організацій дані Індексу дають оцінку успішності молодіжної політики міста. 

Для місцевого бізнесу. Платформа, на якій молоді люди проходять опитування по Індексу, має можливість розміщення промокодів від місцевих компаній. Тобто за проходження опитування кожен учасник та кожна учасниця отримують знижки на товари чи послуги у своєму місті. Ставши партнером Індексу благополуччя молоді у місті місцева компанія має можливість надавати знижки на свої послуги чи товари, а натомість отримати потенційних покупців. 

На даний момент наша робота в напрямку визначення Індексу благополуччя молоді тільки починається. Та ми сподіваємося що це допоможе зробити наше місто і громаду ще цікавішими та комфортнішими для молоді.

 

 

10.09.2021