Борці за Незалежність України й Польщі

Події, які відбулися 100 років тому - були переламними й досі визначають сьогодення України та Польщі. Саме тоді український народ, так як і польський, вів національно-визвольну боротьбу, відтворював власну націю та створював державність.

Україна, відповідно до Указу Президента України №17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років», вшановуватиме традиції боротьби за незалежність і соборність України, військові звитяги захисників рідної землі та творців національної державності.

Сейм Республіки Польща прийняв ухвалу, відповідно до якої 2017 рік в Польщі проголошується - Роком річки Вісла, Юзефа Теодора Конрада-Коженьовського, маршала Юзефа Пілсудського, Адама Хмельовського, блаженного Гонората Козьмінського і Тадеуша Костюка.

Тому саме «Борцям за Незалежність Польщі та України» була присвячена імпреза, яку організовано культурно-просвітницькою спілкою громадян польського походження «Астер» та працівниками центральної міської бібліотеки.

Зі вступним словом до присутніх звернулася Президент спілки Фелікса Белінська, в якому зазначила, що у різні історичні періоди український і польський народи вели постійну боротьбу за незалежність своїх держав,

Студентки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Тетяна Лук’яненко та Аліна Микитенко представили до уваги всіх присутніх електронну презентацію «Симон Петлюра та Юзеф Пілсудський».

Також учасники заходу мали змогу переглянути документальний фільм «Непрощені», наданий вчителем польської мови Люциною Ейма.

Бібліотекарі читального залу презентували документально-інформаційну виставку «Через незалежність - до відкритого суспільства», на якій були представлені матеріали з фонду бібліотеки.

Оксана Креул, провідний бібліотекар Центральної міської бібліотеки

06.03.2017