Благоустрій та допомога військовим: пріорітети Ніжина на 2023 рік

Міський голова Ніжина Олександр Кодола розповів про досягнення 2022 та пріорітети на 2023 рік:

Нині опалювальний сезон, тому є проблеми через відключення електроенергії, бо відключаються від електропостачання декілька котелень у нашому місті. Загалом у нас 14 котелень, 5 із яких відключалися в листопаді – грудні. Це створювало багато проблем і для мешканців будинків, оскільки холодно в квартирах і не встигали котельні нагнітати ту температуру, коли з’являлося світло. І для наших комунальних служб і ЖЕКів були також проблеми, оскільки, коли відключається світло, в котельнях виникають великі проблеми. Це гідроудари, заповітрювання системи та інші негаразди. Тому працюємо над вирішенням цього питання. Деякі котельні ми переключили на інші лінії електропередач. А для деяких придбали генератори і підстраховуємо котельні генераторами. Тому основне завдання нині – це проходження опалювального сезону. Ось сьогодні температура -10 на вулиці тож, звісно, намагаємося забезпечити безперебійну подачу тепла і води.

Переважну частину проблемних об’єктів ми закрили генераторами. У нас сьогодні повністю забезпечений генераторами «Водоканал». Тобто в разі відсутності електроенергії вода і водовідведення буде по всьому місту. Навіть у надзвичайному випадку блекауту.

Нещодавно завдяки посольству Японії, міністру енергетики – це вже на особистих контактах, – нам вдалося безкоштовно привезти два надпотужні генератори в місто Ніжин. І один такий генератор ми встановили на найбільшу котельню, яка забезпечує пів міста теплом, і на котельню на Амосова, яка забезпечує опаленням всі медичні заклади міста. Тому це дуже суттєва допомога. За нашими оцінками, 15-20 мільйонів гривень вони орієнтовно коштують. Дуже потужні генератори. Це найбільша допомога, яку ми отримали від будь-яких міжнародних партнерів. Тому ми дуже вдячні Міністерству енергетики, міністру та посольству Японії.

Як міська влада насамперед відповідаємо за життєзабезпечення міста, благоустрій. Але, безумовно, дбаємо і про наших військових, оскільки наш батальйон тероборони в грудні був направлений до Бахмута. А це наші ніжинці. Тому суттєву допомогу намагалися їм надати, хоча це не наші повноваження як міської ради, а моральний обов’язок, як кожного українця. Виділяли кошти з міського бюджету – 2,5 мільйона гривень на цей батальйон. Для матеріально-технічного забезпечення всім необхідним. Це радіостанції, старлінки, генератори. Субвенцію ми виділили військовій частині і вони нині закуповують усе потрібне. Й іншим військовим частинам.

Ми дуже потужно працюємо з громадою міста, постійно закуповуємо автомобілі. На сьогодні ми вже передали 23 автомобілі. Це тільки міська влада, не кажучи вже про багато різних волонтерських об’єднань, окремих волонтерів, церков. Це для різних військових частин, але пріоритетно туди, де служать наші ніжинці. І ось ще пригнали три автівки з Литви. Я відряджав туди секретаря міської ради Юрія Хоменка і за зібрані благодійні нами кошти – це внески працівників міської ради, керівництва міста, просто небайдужих ніжинців – ми придбали ще три так звані євробляхи: три джипи з Литви. Зараз ми їх трішки підремонтуємо і також, очевидно, будемо передавати до нашого батальйону тероборони – туди, де ці автівки будуть потрібні.

Підбиваючи підсумки, скажу, що місцева влада, органи місцевого самоврядування вбачають своє завдання у вирішенні комунальних питань, благоустрою, розвитку нашої громади. Але нині в умовах війни, безперечно, нам доводиться дещо змінювати пріоритети, зокрема робити свій посильний внесок у Перемогу.

 

 

12.01.2023