АНОНС ПРООН та Уряд Канади відкривають Простір соціальної адаптації у Ніжині

ПРООН та Уряд Канади відкривають Простір соціальної адаптації у Ніжині Чернігівської області та передають спеціалізований автомобіль «Мобільні соціальні послуги»

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Канади запрошує засоби масової інформації на офіційне відкриття Простору соціальної адаптації та передачу спеціалізованого автомобіля «Мобільні соціальні послуги» у Ніжині. Захід відбудеться 13 липня 2023 року о 15:00 за адресою: вул. Шевченка, 99Є.

Простір соціальної адаптації

Простір соціальної адаптації – це облаштований центр, призначений для групової та індивідуальної роботи в межах надання послуги соціальної адаптації для людей з інвалідністю, людей старшого віку та тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах.

Простір є прикладом синергії між місцевою громадою та міжнародними партнерами. Адже громада за свій кошт зробила у приміщенні ремонт, а ПРООН за фінансової підтримки Уряду Канади закупила необхідне обладнання, як-от смарт-телевізори, ноутбуки, меблі, сенсорне обладнання для арт-терапії, кондиціонери, термопоти, а також надала експертну підтримку.

Основна мета створення Простору соціальної адаптації – покращити надання допомоги та підтримки людям в адаптації до умов, що змінюються, задля гармонійного функціонування у суспільстві. Основні напрями діяльності Простору включатимуть послуги з психологічної та поведінкової корекції, навчання соціальним навичкам, організацію груп самодопомоги, зміцнення сімейних та соціальних зв’язків, залучення до клубів за інтересами та клубів активного довголіття, а також організацію денної зайнятості та дозвілля.

Невід’ємною частиною ініціатив Простору є соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку». Вона надає умови для всебічного розвитку та реінтеграції людей старшого віку в активне суспільство. Дотримуючись принципу взаємодії «рівний-рівному», ця послуга сприяє отриманню нових знань про старіння, збереження здоров'я, техніки самодопомоги, норми законодавства та використання новітніх технологій. Крім того, сприяє соціалізації та культивує почуття приналежності серед її відвідувачів і відвідувачок.

ПРООН в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Канади та Швеції сприяє розбудові інституційної спроможності громад для забезпечення доступу місцевих жителів і жительок до інклюзивних соціальних послуг.

Протягом червня-липня 2023 року відбулося відкриття одинадцяти просторів соціальної адаптації у громадах Дніпропетровщини, Сумщини та Чернігівщини. Такі простори слугуватимуть осередками соціальної та психологічної підтримки людей задля адаптації до нових обставин та інтеграції у нове середовище.

Спеціалізований автомобіль «Мобільні соціальні послуги»

Спеціально обладнаний транспортний засіб має на меті посилення спроможності місцевих служб у реагуванні на потреби відновлення та відбудови постраждалих унаслідок війни громад.

Цей хаб на колесах допоможе надавати спеціалізовані соціальні послуги маломобільним та людям, які проживають у віддалених районах. Такий автомобіль – це і засіб швидкого доступу для користувачів послуг, і мобільний офіс, обладнаний інструментами для задоволення різних потреб: швидкого ремонту, проведення гігієнічних процедур тощо.

Транспортний засіб закуплено та обладнано Програмою розвитку ООН в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Канади.

Протягом травня-липня 2023 року на потреби громад Донеччини, Миколаївщини, Сумщини, Харківщини та Чернігівщини було передано загалом 16 спеціально обладнаних автівок. Транспортні засоби закуплено та обладнано ПРООН в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Канади.

Спікери:

  • Олександр Кодола, Ніжинський міський голова
  • Пан Христофорос Політіс, заступник Постійного представника ПРООН в Україні
  • Пані Ешлі Малруні, керівниця відділу міжнародної допомоги Посольства Канади в Україні
  • Пан Шон Бойд, заступник голови місії, політичний радник, Посольство Канади в Україні
  • Інеса Шаповалова, директорка Територіального центру соціального обслуговування Ніжинської міської ради

 

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся до спеціалістки з комунікацій ПРООН Катерини Полякової за ел. адресою: [email protected]

12.07.2023