8 травня День пам’яті та примирення


Весь цивілізований світ вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни.

Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни, і простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини. Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. 

Другий рік поспіль ми проводимо цю пам’ятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Цей день для кожного українця сприймається ще болючіше. Ще живе те покоління, яке пам’ятає Другу світову війну, і хоронити  своїх нащадків вкрай нестерпно.

Сьогодні російська влада фактично зруйнувала систему міжнародних відносин, встановлену після Другої світової війни. Збройною агресією проти України вона розв’язала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки.

День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

А ми маємо нагадувати світові, що слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти напередодні Другої світової заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів. Сьогодні міжнародна спільнота має змогу опиратися на той гіркий досвід та історичні уроки.

Наша боротьба триває щоденно від 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця.

Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.

СЛАВА ГЕРОЯМ! ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ І ШАНА ЗАГИБЛИМ!

08.05.2023