Ніжин в «червоній» епідеміологічній зоні

09 листопада у м.Ніжині встановлено «червоний» рівень карантинного епідеміологічного зонування.

Поліція попереджає, що ще більш ретельно буде стежити за дотриманням карантинних вимог громадянами, підприємцями, посадовими особами встановлених обмежень та заборон.

Поліція виконує функції контролю та стежить за тим, як на території міста дотримуються карантин.

Поліція відмічає, що більшість власників закладів громадського харчування, які змушені пристосуватися до умов сьогодення  не порушують правила про зачинення їх закладів після 22 години.

Відповідальність за порушення карантинних вимог для громадян складає штраф у розмірі від 17 тис.грн, а для посадових осіб від 34 тис.грн.

06 листопада 2020 року було прийнято Закон України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. У ст. 44 прим 3 доповнено частиною другою, яка передбачає відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту. А саме, респіратори або захисні маски повинні закривати ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Штрафи за дане порушення складає від 170 грн. до 255 грн. Поліцейські зможуть накладати штраф на місці виявлення правопорушення. Це означає, що складений протокол про правопорушення не потрібно направляти до суду. Поліцейський на місці може розглянути справу про вчинене адміністративне правопорушення та прийняти рішення про накладення штрафу у розмірах саме передбаченою даною статтею. Дані зміни набирають чинності після опублікування.

Доки не набере чинності даний Закон України всі протоколи будуть направлятися до суду. За минулий тиждень складено 11 таких протоколів. Механізм стягнення штрафу на місці відпрацьований. В автопатрулях є теплові принтери, які друкують постанову про притягнення особи до відповідальності і особі вручаються реквізити для сплати штрафу. Поліцейський самостійно в готівковій формі розрахунок за штраф не приймає.

За інформацією Урядового порталу (https://www.kmu.gov.ua/news/gromadske-misce-de-neobhidno-nositi-masku ) надано роз'яснення, що таке «громадське місце», де необхідно носити маски чи респіратори у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції відповідно до постанови №211.

Громадське місце - це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Також це: ліфти і таксофони; приміщення та території закладів охорони здоров’я; приміщення та території навчальних закладів; дитячі майданчики; приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; під’їзди житлових будинків; підземні переходи; транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; приміщення закладів ресторанного господарства; приміщення об’єктів культурного призначення; приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.

У м.Ніжині ситуація залишається напружено, з кожним днем кількість хворих на COVID-19 збільшується. За минулий тиждень захворіло 244 осіб, інтенсивний показник 355, 9 на 100 тис. населення, з них 6 дітей до 17 років. Рівень захворюваності становить на 49,9% вищий ніж за минулий тиждень.

Закликаємо дотримуватись правил карантину.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

09.11.2020